Bűnügy

Rászállnak a hatóságok a bulinegyedre

2019-ben a fennálló közbiztonsági helyzethez igazítva a szükséges mértékben növeli a jelenlétet a rendőrség az úgynevezett bulinegyedben - derült ki Pintér Sándor január 25-én kelt, írásbeli válaszából. Oláh Lajos DK-s parlamenti képviselő fordult a belügyminiszterhez két írásbeli kérdéssel, hogy megtudja, a bűnügyi hatóság fel kíván-e lépni a „sokasodó lakossági panaszok”, valamint az egyre nagyobb kihívást jelentő közbiztonsági problémák ügyében a Budapest VI. és VII. kerületében működő bulinegyedben.

Elszabadult a pokol a belvárosban

Oláh azt állította, naponta kap lakossági bejelentéseket és leveleket arról, hogy utcai alkohol- és kábítószerfogyasztás milyen súlyos jelei tapasztalhatóak a bulinegyed közterületein.  „Reggelente a kapualjakban és a parkoló autók tetején a lakók számtalan ott hagyott alkoholos üvegben „gyönyörködhetnek”. A lakosság által készített és a közösségi oldalakon posztolt fotók és videók alapján látszik, hogy jelentős közterületi alkoholfogyasztás zajlik a két kerületben" - írta például Oláh, a másik kérdését alátámasztva pedig a képviselő azt állította, „a nyílt utcán kínálgatják a valódi kábítószereket és a hamisított utánzatokat a jórészt külföldi turistáknak”.  

Pintér összevont válasza szerint éppen a napokban, azaz január 18-án razziázott a rendőrség a helyszínen, ahol a komplex „bűnügyi és rendészeti akció” célja volt „a közterületi jogsértések elkövetésének megakadályozása, az ott bűnelkövetés céljából tartózkodó személyek felderítése, továbbá a személyszállítást végzők ellenőrzése". A belügyminiszter ígéretet tett arra is, hogy a rendőrség folytatja az akciósorozatot, amely a police.hu idevágó beszámolója szerint a „Készenléti Rendőrség (KR), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közös, komplex ellenőrzés” volt.

A kormányközeli Magyar Idők hétfőn számolt be arról, hogy vizsgálatsorozatot indított az adóhivatal is Budapest belvárosában. A hatóság emberei vendéglátóhelyeket, kereskedőket és taxisokat ellenőriznek. A revizorok nem találomra keresik fel az érintett gazdasági szereplőket, a vizsgálatokat a kockázatok elemzése után kezdik meg. Ez ügyben kellő kiindulópontot kínálhat a hatóság korábbi razziája: a múlt nyáron a bulinegyedben ellenőrzött minden negyedik vállalkozásnál derült fény szabálytalanságra.