Politika

Trolldiplomácia a maximumon: a magyar kormány is csatlakozott a jogállamiságot védő európai nyilatkozathoz

Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához - kezdődik az Igazságügyi Minisztérium oldalán csütörtök este kiadott közlemény. A nyilatkozat szövege egyébként egyértelműen utal a magyar felhatalmazási törvényre.


A CNN szerint a hataloméhes politikusok között Orbán a legrosszabb

Több erőskezű vezető igyekszik kihasználni a koronavírus-járvány adta lehetőséget, hogy a veszélyhelyzetben még több hatalmat ragadjon magához, a legkirívóbb eset azonban Orbán Viktoré - fogalmaz elemzésében a CNN.


Százezernél is többen írták alá a „diktatúratörvény” elleni petíciót

Meghaladta a százezret a felhatalmazási törvény ellen hat napja  útjára indult petíció aláíróinak a száma. A petíció első volt azon civil tiltakozásoknak a sorában, amelyek célja elérni, hogy ne léphessen hatályba az Orbánnak korlátlan időre korlátlan hatalmat biztosító felhatalmazási törvény. Vasárnap este 8 órára online tüntetés is lesz. 


Közös ellenzéki nyilatkozat: „Bízunk Magyarországban, de nem bízunk az Orbán-kormányban”

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum, a Liberálisok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független képviselők közös nyilatkozatot adtak ki, amiben elmondják, miért nem szavazták meg hétfőn a koronavírus-törvény keddi elfogadását lehetővé tevő sürgős, kivételes eljárásban történő megtárgyalását.


Néhány óra alatt több mint huszonötezren írták alá a felhatalmazási törvény ellen tiltakozó online petíciót

„Tiltakozzunk a felhatalmazási törvény elfogadása ellen! Még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig, bármilyen tárgykörben jogot alkothat!" Ezzel kezdődik annak az online petíciónak a felhívása, amit vasárnap indítottak el, és amit hétfőn, hajnalig már több mint huszonötezren írtak alá.


Korlátlan időre adatna magának felhatalmazást a kormány - utána parlament sem kellene már semmihez

Korlátlan időre adna át a parlament minden jogot a kormánynak a vészhelyzetre hivatkozva - erre figyelmeztet Hadházy Ákos független parlamenti képviselő.


Magyarország is lezárja a határait, bezárnak a szórakozóhelyek, csökkentett nyitva tartás jön az éttermek és kávézók esetében

Azt tudjuk, hogy a koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz feladat lesz - mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. Orbán Viktor szerint különösen komoly terhelés éri majd az egészségügyi és rendvédelmi dolgozókat. Megköszönte a magyar emberek eddigi fegyelmezettségét.


Veszélyhelyzet: ítélkezési szünet a bíróságokon, nagy változások az iskolákban, rendelőkben

A Magyar Közlönyben megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló újabb kormányrendeletek és határozatok.