Bűnügy

Elrendelték Czeglédy Csaba és társai előzetes letartóztatását - 3 milliárdos költségvetési csalás a gyanú

Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Járásbíróság Czeglédy Csabát és nyolc társát. A hatóságok nagy összegű, több mint hárommilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják az MSZP szombathelyi frakcióvezetőjét. Czeglédyt korábban már elítélték adócsalás miatt, akkor jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett börtönt kapott. 

Az elkövetett cselekmény akár húsz év börtönnel is büntethető

Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte Czeglédy Csabát és társait a Szegedi Járásbíróság. A döntés nem jogerős, mert minden gyanúsított fellebbezett ellene.

Az MSZP szombathelyi frakcióvezetőjét, Gyurcsány Ferenc és Botka László ügyvédjét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) gyanúsítja azzal, hogy 3,3 milliárd forint kárt okoztak az államnak. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte: a gyanú szerint Czeglédy számos magyarországi multinacionális cégnek diákmunkásokat közvetítő szombathelyi székhelyű gazdasági társaság vezetőjeként többszintes céghálót működtetett. A cél az volt, hogy a kiközvetített diákok után ne kelljen adókat fizetni.

A szóvivő elmondta: a bűnszervezet működésének alsó szintjén levő Csongrád, Fejér és Vas megyében bejegyzett iskolaszövetkezetek a gyanú szerint érdemi tevékenységet nem folytattak. A strómanok által vezetett cégek a közterheket nem vallották be, vagy ha igen, azokat nem fizették be az államkasszába. A bűnszervezet 2013 és 2016 januárja között kilencmilliárd forint értékű forgalmat bonyolított le, eközben nem fizetett be 1,7 milliárd forint áfát és 1,6 milliárd forint személyi jövedelemadót.

A Szegedi Járásbíróság mindegyik gyanúsított esetében indokoltnak tartotta a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását. Álláspontja szerint nagy a szökés, elrejtőzés veszélye, mivel az elkövetett cselekmény akár húsz év börtönnel is büntethető. Emellett több gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye is.
A NAV pénzügyi nyomozói szerdán vették őrizetbe az MSZP-nek és a DK-nak is jogi képviseletet adó Czeglédy Csaba ügyvédet, a szocialisták szombathelyi frakcióvezetőjét.

Czeglédyt korábban már elítélték adócsalás miatt, akkor jogerősen egy év négy hónap felfüggesztett börtönt kapott.