Politika

Magyarország is lezárja a határait, bezárnak a szórakozóhelyek, csökkentett nyitva tartás jön az éttermek és kávézók esetében

Azt tudjuk, hogy a koronavírus-járvány kezelése hosszadalmas és nehéz feladat lesz - mondta a miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. Orbán Viktor szerint különösen komoly terhelés éri majd az egészségügyi és rendvédelmi dolgozókat. Megköszönte a magyar emberek eddigi fegyelmezettségét.

„Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot”

„Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, de csak az összefogás segít” - tette hozzá a kormányfő. Figyelmeztetett: a napokban a következő szintre lép a járvány, és tömeges megbetegedésekre kell számítani. Csak egy valami segíthet: a társas találkozások számát kell csökkenteni - mondta Orbán, aki új döntéseket is bejelentett:

Magyarország határait lezárják, 

ma éjféltől a rendezvényeket is betiltják,

a szórakozóhelyeket, mozikat bezárják,

a kávézók és az éttermek, boltok csak délután háromig lesznek nyitva, kivéve a patikák és az élelmiszerboltok. 

„Nagyon komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti Magyarországot”, ezért a jövőben a munkahelyvédelemre is koncentrál majd a kormány - tette hozzá Orbán. Szerinte az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok, ahol a baj már bekopogtatott. Hozzátette: most elsősorban a turizmus és a vendéglátás van bajban. Felkérte Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak. A miniszterelnök egyértelműsítette, hogy a járvány a költségvetést és a gazdasági terveket is felülírja.