Politika

A KDNP volt budapesti elnöke: „Csicskái voltunk a Fidesznek”

Teljes ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott: Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel. A Magyar Narancs most interjút készített a volt kereszténydemokrata politikussal.

„Mindenki félti a megszerzett helyét”

Először a KDNP-ből való kizárásáról kérdezték Szalmát, aki elmondta, hogy 2014-ben, miközben ő volt a szervezet budapesti és helyi elnöke, egyáltalán nem vonták be a jelöltállításba, az alapszervezetük kihagyásával döntöttek Wintermantel Zsolt indítása mellett. Ez számára elfogadhatatlan volt, így aztán amolyan finom utalásféleképpen elindult a posztért függetlenként ő is. Azonnali hatállyal kizárták a pártból. Amint azt tőle most megtudtuk, amikor kizárták, akkor a KDNP újpesti alapszervezet 90%-a kilépett.

Ezek után feltette a lap a kérdést, hogy népszerű ember volt-e a KDNP-ben, amire Szalma azt mondta: „A folyosón különösen, ott erősen lapogatták a vállam. Bent a teremben viszont lehajtott fejjel ültek. A pártban mindenki félti a megszerzett helyét, és nem alakultak ki demokratikus viselkedési normák. Csicskái voltunk a Fidesznek. Az történik a KDNP-ben, amit a Fidesz diktál.”

Hozzátette: hiába voltak nagyon jó embereik a budapesti kerületekben, egyetlen helyen sem tudtak ténylegesen helyzetbe kerülni a KDNP-sek.

Szalma Semjénnel ellentétben meg akarta szüntetni a kettős párttagságot, erről ezt mondta: „A kettős tagság egyszerűen nevetséges. Korábban is azt mondtam, el kéne dönteni, hogy vagy van KDNP, vagy nincs. Akkor legyünk inkább egyszerűen a Fidesz tagjai. Olyan nincs, hogy délelőtt az Újpest, délután meg a Fradi mezét vesszük fel.”