Politika

Süddeutsche Zeitung: Orbán Viktor Nagy-Magyarországról álmodik

A Süddeutsche Zeitung szerint Orbán Viktor Nagy-Magyarországról álmodik, ezért manipulálja a külföldi sajtót, hogy nagyobb hatalomhoz jusson. Az EU-nak azonban sürgősen megálljt kell neki parancsolnia.

 

Az elemzés szerint a miniszterelnök Közép-Európa erős emberének tartja magát, ám hatókörét még a mostaninál is jobban ki akarja terjeszteni, amihez nyomást, jelképes gesztusokat, például gyógyászati berendezések odaajándékozását egyaránt felhasználja a környező országokban.

Ebbe nála az is belefér, hogy strómanokon keresztül sajtóorgánumokat vesz, illetve támogatást nyújt a régióban. Végső célja vélhetően az, hogy mindig ő mondja meg a „tutit” a Nyugat-Balkántól a földrész középső részéig.

Szlovénia ebből a szempontból könnyű zsákmány, mert ott kebelbarátja, Jansa van hatalmon. A belügyminiszter - helyi sajtóforrások kutatómunkája alapján - tízmilliókat kapott Magyarországtól. A lubljanai kormány feje viszont meg akarja rendszabályozni az újságírókat, ugyanakkor a lakossággal csakis az Orbán környezete által finanszírozott lapokon, tévéken keresztül tartja a kapcsolatot.