Politika

Weber: „ha nincs jogállam, nincs pénz” - megtörni készülnek Orbánékat

Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje éppen a Fideszről szóló szavazás előtti napon hozta nyilvánosságra elképzeléseit. Például azt, hogy megvonná az uniós pénzeket azoktól az államoktól, ahol rendszerszinten sérül a jogállam.

Weber bekeményít

Valószínűleg nem véletlen, hogy éppen a Fidesz Európai Néppártban betöltött tagságáról szóló szavazás előtti napon hozta nyilvánosságra és küldte el az újságíróknak Manfred Weber, a jobbközép konzervatív pártcsalád csúcsjelöltje saját javaslatát a jogállami kritériumrendszerről. Olyannyira nem lehet véletlen, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungban németül megjelent rövidített változatot Orbán Viktor fotójával illusztrálták.

„Még az Európai Unión belül is nyomás alá került a jogállam és a demokrácia” - kezdi Weber, majd meg is említi, hogy Lengyelország és Magyarország ellen már folyik az uniós alapokmány hetes cikkelye szerinti eljárás. „Úgy tűnik, hogy az uniós jog megsértése, a korrupció, az igazságszolgáltatás függetlenségével szembeni politikai manőverek és az alapvető jogokkal szembeni laza hozzáállás aláássa az európai jogállamiságot."

Manfred Weber elképzelése szerint létrehoznának egy kilenctagú, független, a jogállamiság területén elismert bírói testületet, amely kétévente valamennyi tagállamról jelentést készítene.