Politika

Orbán kollégiumi szobatársa szerint az úgynevezett rendszerváltás idején Kövér László csapkodta az asztalt, hogy ő márpedig szocialista

Életútinterjút készített a Partizán Fodor Gáborral, aki hosszú politikai pályafutás után nemrég visszavonult a pártpolitikától. Fodor a Bibó István Szakkollégium tagjaként évekig Orbán Viktor szobatársa (majd katonatársa) volt, részt vett a Fidesz alapításában is.

„Értsék meg, ő szocialista”

Fodor a Fidesz alapítása körüli időkről azt mesélte, sok vita volt a Bibón belül, hogyan kéne megreformálni a rendszert, voltak a liberális eszmékhez húzók (mint ő maga), de olyanok is, akiknek fontosabb volt a nemzeti gondolat, vagy éppen elszánt balosok voltak.

Utóbbiak közé sorolta például Kövér Lászlót, aki szerinte a piacgazdaságra és a magántulajdonon alapuló berendezkedésre való áttérésről folyó viták során gyakran felindultan csapkodta az asztalt, azt mondogatva, hogy „értsék meg, ő szocialista” (vagyis nem pártolna egy a magántulajdon dominanciáján alapuló új rendszert).

Szájer József szexuális orientációja is szóba került, Fodor Gábor elismerte: már a Fidesz alapításának idején lehetett hallani arról, hogy Szájer homoszexuális. Szerinte ebben az időszakban nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel rendszerszinten, de bélyeget sem jelentett az ő társaságukban, ha valaki „meleg”; Fodor „kimagaslóan nyitott” korszakként írta le az 1990 körüli időszakot. Az ugyanakkor nem volt szokás a köreikben, hogy a „melegek” elhozzák bulikba magukkal a párjukat, és bemutassák, Szájer sem tett ilyet.