Politika

A Miniszterelnöki Kabinetiroda az adófizetők pénzéből magáncéggel figyelteti az adófizetők magánvéleményét a Facebookon és a Twitteren

Egy szeptemberben szignózott szerződésből derült ki, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda több közösségi oldal, köztük a Facebook és a Twitter felületén megjelent bejegyzéseket és cikkeket figyeltet egy magáncéggel. El is mondták, hogy miért, és a választ valószínűleg ön is kitalálja: Soros.

 

Állítólag az álhírek ellen harcolnak...

Az Átlátszó szerint a megfigyeltetett hírportálok mellett különféle blogok és közösségi szolgáltatások, köztük a YouTube, a Twitter, a Facebook, de még az orosz Vkontakte felületét is ellenőrzi Miniszterelnöki Kabinetiroda által felbérelt magáncég.

A lap kapcsolódó kérdésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ meglepetésre válaszolt is, levelükben a portálnak azt írták, az álhírek terjedése ellen küzdenek, „amelyben a Soros György által finanszírozott portálok, többek között az Ön munkahelye is, sajnos fontos szerepet játszanak”.

A kapcsolódó dokumentumokat közérdekű adatigénylésre hivatkozva kérte ki a portál egy olvasója. Az abban foglaltak szerint az intertnetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft. nevű magáncég biztosítja, havi nettó 862 900 forintos díjazásért. Az olvasó kifejezetten kérte a szerződés mellékleteit is, de azokat nem adta ki Rogán minisztériuma.

A szerződés érdekessége, hogy a megállapodás július 1. és december 31. közötti időszakra szól, de csak szeptember 21-én írták alá. Vagyis közel 3 hónappal azután, hogy hatályba lépett.

A lap a kiterjedt sajtófigyelést végző céget is kereste, hogy megérdeklődjék, pontosan milyen szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek, erre azonban nem kaptak választ.