Politika

„Felelőtlen, aljas, piszkos kampányt indított Orbán Viktor miniszterelnök a cigányok ellen”

Felelőtlen, aljas, piszkos kampányt indított Orbán Viktor miniszterelnök a romák ellen azzal, hogy kvázi népszavazásra bocsájtja a gyöngyöspatai cigány diákoknak megítélt kártérítés ügyét - mondta Setét Jenő, az Idetartozunk! Egyesület aktivistája. A Mi Hazánk miskolci tüntetéséről pedig úgy véli, az Orbán cigányellenes gyűlöletkampányának logikus folytatása. A cigányellenesnek tartott nyilatkozatok miatt az egyesület tüntetést tart Budapesten.

Jogerős bírósági ítéletekről nem rendezünk nemzeti konzultációt

Elképesztő aljasságnak tartja, hogy Orbán Viktor új nemzeti konzultációt jelentett be, amelynek egyik témája a gyöngyöspatai cigány diákoknak a szegregált oktatásuk miatt megítélt kártérítés ügye lesz - mondta Setét Jenő, az Idetartozunk! Egyesület aktivistája a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A civil szervezet munkatársa szerint felelőtlenség, hogy a kormány elkezd minősíteni, értékelni egy jogerős bírói ítéletet, és akadályozni, illetve lassítani annak végrehajtását.

„A kormányfő és kormánya részéről ez a fajta piszkos támadás a cigány közösségek és egyben a bírói függetlenség ellen az elmúlt harminc évben példátlan” - fogalmazott. Setét Jenő szerint rendkívül visszataszító, hogy a romákat, akik a magyar nemzet részei, „odadobják a társadalmi indulatoknak”, és a kormány saját tábora összetartásának erősítésére a konzultáció révén kvázi népszavazásra bocsájtja az ügyet. Hozzátette, magyar állampolgárként a leghatározottabban visszautasítja, hogy bárki nyomást gyakoroljon a független bíróságokra. „Elmúltak azok az idők, amikor pártközpontokban írták az ítéleteket.”

Az aktivista szerint a gyöngyöspatai ügyben sehogy sem lehet tisztességesen feltenni konzultációs kérdést, ugyanis „bírósági ítéletekről nem rendezünk nemzeti konzultációt” - mondta.

Setét Jenő közvetve azt is a kormány számlájára írja, hogy a Mi Hazánk a békés romákra is fenyegetőnek érzett demonstrációt szervezett vasárnap Miskolcra, majd a közeli Sály községbe, ahol januárban brutális gyilkosság történt. A bűntény elkövetőjéről a borsodi községbe fáklyás felvonulást hirdető szélsőjobboldali párt elnöke, Toroczkai László külön hangsúlyozta, hogy cigány származású.

Setét Jenő az akcióról azt mondta, az logikus folytatása annak a cigányellenes gyűlöletkampánynak, amit a kormányfő most elindított, mondhatni, „szabadon engedte a saját alszervezeteként funkcionáló pitbulljait, a gyalázatos Mi Hazánk Mozgalmat”. A párt, egy régi koreográfia szerint, a több ezer bűncselekmény közül kikeresi azt, amelynek elkövetője roma, vagy vélhetően roma volt, majd erre építi a médiastratégiáját. Ez tűrhetetlen, rasszista magatartás.

A civil aktivista elmondta, a kormányfő nyilatkozatai miatt február 23-án, Budapesten is tüntetést tartanak, az Idetartozunk! Egyesület és társadalmi szövetségesei A tüntetés a Nyugati pályaudvar parkolójából, az 1990-es marosvásárhelyi megmozdulásokon a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok egyik vezéralakja, Puczi Béla emléktáblájától indul.