Politika

„Maradandó károsodás nélkül ezt már nem fogja megúszni Orbán”

„Csakis önkéntes távozással orvosolható az, ha egy jogállamban egy jogvégzett ember szembehelyezkedik egy bírói ítélettel” - szögezte le Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter annak kapcsán, hogy a kormányfő két ügyben is a jogerős ítélet figyelmen kívül hagyása mellett döntött. Orbán önkéntes távozását persze nem tartja elképzelhetőnek, „de arról beszélünk, ami az arc megőrzése végett ebben a helyzetben megtehető”. Akárhogyan is, az biztos, hogy ez is egy szög lesz a rezsim koporsójában, mert bár a társadalom és Európa egyelőre még el fogja viselni, de maradandó károsodás nélkül ezt már nem fogja megúszni Orbán.

Az Orbán-rezsim semmibe veszi a jogerős bírói ítéletet

„Az állami működés teljes szétverését eredményezi” - mondta sommásan Bárándy Péter a jogerős bírói ítélet teljes figyelmen kívül hagyásáról, rámutatva: az állam működésének az utolsó eleme mindig bíróság független léte, a bíróság jogerős döntéseinek alapul vétele és betartása. „Már az is jelentősen romboló tevékenység, ha egy miniszterelnök azt a gyávaságot veszi magának - mert ez nem bátorság -, hogy nem érdekli a jogerős ítélet, nem érdekli, hogy szembe megy az Európai Unió követelményével, nem érdekli, hogy megsérti a nem is olyan régi akarata miatt hozott törvényt, de az, hogy szembehelyezkedik a bírói ítélettel, az már csak egy módon orvosolható egy jogállamban, mégpedig önkéntes távozással” - fejtette ki. „Egy jogvégzett ember viselkedéséről beszélek, aki valamit tett, és ha tudatosan tette, akkor kiutat kell keresnie, az egyetlen kiút pedig az önkéntes távozás” - húzta alá. Mondandóját azzal is nyomatékosította, hogy „az uniós jogállamisági feltételektől és minden mástól eltekintve is, egy Európában született jogvégzett embernek ez az egyetlen lehetséges cselekvési útja ebben a helyzetben”.

Maradandóan károsodik Orbán

Az más kérdés - ismerte el felvetésünkre az egykori igazságügyi miniszter -, hogy nem tartja elképzelhetően Orbán lemondását. „De arról beszélünk, ami az arc megőrzése végett ebben a helyzetben megtehető”.

Kérdésünkre, hogy most mire számít, arról beszélt, hogy szerinte mindaddig semmi nem fog történni, amíg a társadalomban nem halmozódik fel a feszültség egy elviselhetetlen pontig. „Ez meg fog történni, bár azt nem tudom, hogy mikor, de azt tudom, hogy ez is egy szög lesz a hatalom koporsójában, mert bár a társadalom és Európa egyelőre ezt még el fogja viselni, de maradandó károsodás nélkül már nem fogja megúszni Orbán”.  

Kockakő a törésponthoz vezető úton

Orbán valóban szintet lépett - jegyezte meg Bárándy, aki szerint nagy tömegeket lesz képes a bírói ítélet semmibe vétele megérinteni. Azokat is, akik már jártak bíróságon és két-három-tíz év után pert nyertek, majd elbajlódtak mindenfélével még az ítélet végrehajtása során, és most azt látják, hogy kiáll egy, az igazságszolgáltatás tényezői közé nem tartozó  ember és közli, hogy őt nem érdekli az ítélet. „Nem hiszem, hogy csak ezért az utcára menne egy nagy tömeg, de - mint a lengyel példa is mutatja - még az is bekövetkezhet. Lengyelországban hasonló hatalmi cselekvés reakciójaként bírók és ügyvédek vonultak az utcára. „Hiába váltották le a bírói vezetőket, és igyekeztek olyanokat pozícióba helyezni, akik - finoman szólva - toleránsak a halatommal, de hát azért ők is bíróként szocializálódtak, s meg kell  őrizniük a bírói tömegek bizalmát. „Nem tudom, meddig képesek tolerálni az ilyen gyalázatot” - húzta alá Bárándy.

„Nem gondolom, hogy ez töréspont lesz, de a valamikor bekövetkező törésponthoz vezető úton egy szép nagy kockakő” - tette hozzá.