Aktuális

Teljesen kicsúszott az ellenőrzés a magyar hatóságok kezéből a koronavírus-járvány terjedése felett

Az ezer főre jutó elvégzett koronavírus-tesztek rangsorában Magyarország az utolsó előtti helyen áll Európai Unió tagországai között. Egyedül Horvátországban alacsonyabb ez az arány. Magyarországon 1000 lakosra mindössze 55 teszt jut.

1000 lakosra csupán 55 tesztelés jut

Az pedig, hogy öt százalék felett jár a pozitív tesztek aránya, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritériumrendszere alapján azt jelenti, hogy Magyarországon már nincs ellenőrzés alatt tartva a járvány - hívja fel a figyelmet a Euronews.

A WHO májusban tette közzé azt a kritériumrendszert, amely szerint, ha egy országban a pozitív tesztek aránya 5 százalék vagy az alatt van, azt az jelzi, hogy a járványt ellenőrzés alatt tartják.

Európában két országban, Spanyolországban és Ukrajnában van 10 felett az arány, ami azt jelenti, hogy ott teljesen kicsúszott az ellenőrzés a hatóságok kezéből a járvány terjedése felett.

Három országban - Csehországban (7 százalék), Romániában (6 százalék) és Magyarországon - a WHO által kritikus pontnak jelölt 5 százalék felett jár az arány. 

Ami a nyugat-európai országokat illeti, Franciaországban 5,4 százalék. Ausztriában és Horvátországban pedig a legfrissebb közölt adatok szerint pedig 4,9 százalék.

Nyár eleje óta Luxemburg a tesztelési rekorder lakosságszám-arányosan nézve az Európai Unióban, a kicsit több mint hatszázezres lakosságú országban csaknem 650 mintavétel jut ezer lakosra - írja az Euronews. Luxemburgban egy új megbetegedést sem regisztráltak az elmúlt 24 órában. 

A lista második helyezettje Dánia, itt 500 felé közelít az arány. Dániában 454 a legutóbbi napi esetszám regisztráltak, viszont ott egy ember sem halt meg az elmúlt 24 órában.  Ausztriában az elmúlt egy hónapban folyamatosan 80 ezer körüli a heti mintavételek száma. Az osztrákoknál 763 új koronavírus fertőzést regisztráltak az elmúlt 24 órában. A járvány által egyik legjobban sújtott, szintén Magyarországgal azonos lélekszámú Belgiumban a múlt héten átlépte a kétszázezret a hetente elvégzett tesztek száma.

A több teszt nem feltétlenül jelent nagyobb biztonságot, de az időben felismert fertőzés életeket menthet.