Aktuális

Koronavírus-járvány: orosz ruletthez hasonlít, ami az iskolákban történik

Nem közölnek adatokat arról, hogy hány iskolában kellett korlátozásokat bevezetni a járvány miatt, hány osztályt kell otthon tartani, hány diák és hány pedagógus betegedett meg, és hol. Nincs egységes eljárásrend, ilyet fél év alatt sem volt képes kidolgozni az oktatási kormányzat. Káosz van. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a cél érthető, méltányolható, az iskolákat nyitva kell tartani, hogy a szülők tudjanak dolgozni, ne álljon le a gazdaság, de ez a játék nagyon kockázatos.

Fejetlenség, kapkodás van a tanintézményekben

Szabó Zsuzsa, a szakszervezet elnöke a Klubrádióban vázolta a helyzetet. Amíg kiderül, hogy egy pedagógus beteg, addig naponta 100-150 gyerek fertőződhet meg a környezetében. Érthetetlen, hogy a kormány fél év alatt miért tudott felkészülni a tanévkezdésre. Volt egy javaslatuk a hibrid oktatásra. Ez úgy zajlana, hogy két csoportra osztanak egy osztályt. Az egyik fele heti három napon jár be az iskolába, a másik kettőt otthon tölti, amikor elvégzi a kiosztott feladatokat. A másik fele fordítva. Így le lehet csökkenteni a létszámot az intézményen belül, vagyis csökken a járvány kockázata, mégis haladhatnak a tananyaggal anélkül, hogy plusz munkaerőre lenne szükség. A javaslattal senki sem foglalkozott a minisztériumban, a kormányban, ha mégis, akkor annak semmi nyoma.

Legalább harminc iskolában megjelent már a koronavírus, de nincs alkalmazható protokoll, csak fejetlenség, kapkodás. Szabályosan küzdeni kell a tesztelésért, legyen szó diákról, vagy tanárról, és mire megérkezik az eredmény, már rég késő. Volt arra példa, hogy egy pedagógus szeptember 16-án kapott értesítést, amely szerint már szeptember 8-tól karanténban kellene lennie.

Szabó Zsuzsa szerint az egész fejetlenség hátterében az áll, hogy nincs elég pedagógus, nem merik a tüneteket mutatókat hazaküldeni, mert akkor leállna az oktatás. Erre utal az is, hogy az iskola nem kérheti egy pedagógus tesztelését, csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vagy az Oktatási Hivatal. Senkit sem érdekel a tanárok egészsége. Sokan vannak, akik koruknál, vagy betegségüknél fogva rizikócsoportba tartoznak. Ez sem számít.

Nagyon nagy a hallgatás - jegyezte meg a szakszervezet elnöke.