Aktuális

Több ezren veszítik állásukat a lakáskasszák megszűnése miatt

Csak a Fundamentánál 2500 ember dolgozott tavaly az új lakáskassza-szerződéseken. Ha átmegy a parlamenten a törvényjavaslat, akkor az ő munkájuk is veszélybe kerül.

 

Rekord gyorsan kerül a parlament elé a héten a lakáskasszák állami támogatásáról szóló módosító javaslat. A Bánki Erik fideszes politikus által jegyzett módosító indítvány szerint - amely csak egy nappal az arról szóló tárgyalás előtt került nyilvánosságra - megvonják a lakáskassza-befizetések után járó évi, legfeljebb 72 ezer forintos állami támogatást, amely a konstrukció lényege volt. Ez alighanem azt jelenti, hogy az ágazatnak vége, aligha köt ezután bárki is ilyen szerződést.

Így az OTP, Erste és Fundamenta, amelyek a fő értékesítők az ágazatban, nagy valószínűséggel elküldik a szerződésekkel foglalkozó alkalmazottjaikat. Arról az intézetek nem nyilatkoztak, hogy más termékek értékesítésére és a meglévő portfólió gondozására maradhatnak-e állományban azok az ezrek, akik a szektorban lakáskassza-szerződések megkötésével foglalkoztak.

Az ingatlanpiacon rekordszámú lakástakarék-szerződés született az elmúlt két évben: egyedül a Fundamentánál 2500-an dolgoztak az új szerződések értékesítésén.