Aktuális

Koronavírus: azonnali második hullámra figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet

A WHO szerint azon országok, amelyek túlságosan korán kezdték meg a kijárási korlátozások enyhítését, akár egy azonnali második hullámot is kockáztathatnak - írja a The Guardian. Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzeti igazgatója kifejtette, hogy bár Európában lecsengőben van a koronavírus-járvány első hulláma, a világ más régióiban (például Dél-Amerikában vagy Ázsia bizonyos területein) továbbra is felfutó szakaszában tart a pandémia, ezért kijelenthető, hogy még mindig az első hullámban tartunk, még egyáltalán nem jött el a mindenki által várt feloldozás.

Pusztítóbb lehet az elsőnél

A WHO egyébként már több ízben is figyelmeztette a nyugati országokat: ha túlságosan korán kezdik meg a kijárási korlátozások enyhítését, azzal valószínűleg gyorsíthatják a második hullám elterjedését. Ryan úgy látja, a járvány második szakasza jóval pusztítóbb lehet az elsőnél, és akár azonnal el is indulhat, ha nem vagyunk résen. Persze az Egyesült Államok, illetve a legtöbb európai ország számára mégiscsak létfontosságú, hogy újra erőre kapjon a gazdaság, valamint levegőhöz jusson a társadalom - kérdés, milyen árat fizethetünk ezért a későbbiekben.

Hamar bekövetkezhet

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tényt, hogy a járvány bármelyik pillanatban új erőre kaphat. Jóllehet az adatok most azt mutatják, hogy a fertőzés üteme lassul, ez nem jelenti azt, hogy ez is így marad, avagy azt, hogy akár több hónapunk lesz felkészülni a második hullámra. A második csúcs ugyanis már az első hullámban bekövetkezhet” - mondta Ryan, aki egyúttal úgy véli, Amerika és Európa országainak továbbra is ragaszkodniuk kell a korlátozó intézkedésekhez, továbbá minél nagyobb számban kell koronavírustesztet végezniük a lakosságon, így elkerülendő a második hullámot.

.