Aktuális

„Nem a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma”

Mindössze kétezer intenzív terápiás szakápoló van az országban - figyelmeztet dr. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus. Szerinte nem igaz, hogy senki nem marad ellátatlanul, és hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. Orbán megint nem mondott igazat.

Szakemberek helyett arcátlan hazudozás van

„Ami minket, orvosokat és ápolókat illet, mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk. Aggódva követjük a napi esetszámokat, az egyre több igazolt, és még több gyanús beteget, a betelő COVID osztályokat és intenzív osztályokat” - írja nyílt levelében dr. Máté-Horváth Nóra. Az aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos a Facebook-oldalán posztolt írásban arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a kórházakban van most kellő számú védőfelszerelés, és lélegeztetőgép, de „van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer."

„Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy „a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre” (mindkét állítás Orbán Viktor miniszterelnök szájából hangzott el - Pestiriport.hu), egyáltalán nem igaz. Tudjuk ugyanis, annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni” - jelenti ki dr. Máté-Horváth Nóra. Az orvos szerint mindössze kétezer intenzív terápiás szakápoló van az országban. 

„Fontos, hogy értsük tehát: nem az ágyak, és már nem is a lélegeztetőgépek száma szab gátat a súlyos betegek gyógyításának, hanem valami, ami a világ minden pénzéért sem szerezhető be azonnal: a megfelelő szakszemélyzet alacsony száma. Hogy mit tudunk ezzel kezdeni? Növelni ezt most nem tudjuk, évek kellenének hozzá. Elkezdhet viszont a politika a lényegről beszélni” - zárja levelét dr. Máté-Horváth Nóra.