Sport

Tombol a járvány: tegnap 10 ezren szurkoltak a Videoton-Ferencváros rangadón

Aki tegnap az M4 csatornára kapcsolt, annak nem támadt olyan érzése, hogy egy járvány felszálló ágán van épp az ország: zengtek-zúgtak a szurkolók, a Nemzeti Sport szerint 10 ezer ember szorított a csapatának a Videoton-Ferencváros bajnoki rangadón, Székesfehérváron. Igaz, nem 16 ezren, mint múlt héten, a Ferencváros-Újpest meccsen. 

 

Orbánnak a foci mindennél fontosabb

A magyar labdarúgó-bajnokság gyakorlatilag az egyetlen liga Európában, ahol továbbra is korlátozás nélkül látogathatnak meccseket a nézők. Még az orosz bajnokságban is csak félig engedik megtelni a lelátókat a bajnoki meccseken. 

Az UEFA a Bajnokok Ligájában (BL) engedélyezte, hogy a csapatok egyharmadáig megtöltsék a stadionokat, de ezzel nagyon kevés ország illetve klub élt csak - egy-két csapat az első fordulóban néhány száz, illetve egy-két ezer szurkoló előtt megnyitotta a lelátókat, de az azóta meghozott korlátozások nyomán a legtöbb országban már erre sem lesz lehetőség.

A stadionok harmadát a BL-ben egyedül a magyar, illetve az ukrán - Sahtyar Donyeck, Dinamo Kijev -, és az orosz - Zenit - csapatok töltötték fel. 

A Ferencváros - az UEFA külön engedélye nyomán - a Juventus és a Barcelona csapatát a Puskás Arénában fogadhatja. Ez azt jelenti, hogy azokon a mérkőzéseken 22-22 ezer néző vehet majd részt, de ott legalább a szurkolók közötti távolságtartást - papíron - az előírások garantálják majd.  

A kormány múlt héten, a Ferencváros-Újpest meccs előtt sebtében kötelezővé tette a maszkviselést a stadionokban. Erre azt követően került sor, hogy egy újságíró nekiszegezte a kérdést Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a kormányinfón: a futballmérkőzés tömegrendezvénynek számít-e vagy sem?

A hazai bajnoki meccseken egyelőre azt látni, hogy a drukkerek jelentős része magasról tojik a maszkviselési előírásra.