Sport

Így buktak meg a Fidesz agyonpénzelt kirakatcsapatai

Súlyos tízmilliárdokat ölt a labdarúgásba a második Orbán-kormány, a siker azonban egyelőre elmaradt. Pontosabban: eddig csak nagy égések érték a kiválasztottakat. Áttekintettük a kormány kirakatcsapatait.

 

Ő jól szórakozik

Ahhoz, hogy érdemi változások történjenek a magyar sportban, elengedhetetlen egy új sportfinanszírozási szemlélet kialakítása. Az egyik feladat, hogy több állami költségvetési forrást bocsássunk a sportszféra rendelkezésére - mindezt a Fidesz választási programjában olvashattuk 2010-ben. Tény, hogy a kormány új finanszírozási szemléletet alakított ki, ám az oly sokszor hangoztatott tiszta és átlátható viszonyoktól tán még távolabb került az élsport. Mindez elsősorban a miniszterelnök kedvenc sportágánál, a labdarúgásnál figyelhető meg, melybe súlyos tízmilliárdokat irányított az állam, az eredmény azonban - legalábbis egyelőre - elkeserítő.

Többen tudni vélték, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén néhány kiválasztott nagyobb klubot kíván mesterségesen felfuttatni, megerősíteni: a Győri ETO-t, a Debrecent, a Ferencvárost és a Videotont. Sorra vesszük, hol tartanak jelenleg ezek a csapatok.

Bajnoki cím, majd gyors égés a BL-selejtezőben

A Győri ETO az a csapat, mely talán a legkevésbé volt rászorulva a közvetlen vagy közvetett állami segítségre, hiszen évek óta Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója tulajdonolja. Tarsoly 2001-ben a Rábától vásárolta meg a csapatot, valamint a stadiont, ezzel együtt az azt övező 17 hektáros területek tulajdonjogát. Az adásvétel után a Népszabadság terjedelmes cikket közölt az üzletről, mely írásban a Quaestort Fidesz-közeli cégként aposztrofálták, és azt gyanították, hogy a Rába gyár a magyar hadiipar technikai korszerűsítésére kiírt pályázatot akarta megnyerni az akkori kormánytól, és ezért cserébe tett szívességet a Quaestornak. A lap arról is beszámolt, hogy Tarsoly az áron alul értékesített csomag jelentős részét Quaestor részvényekkel és egy két éves reklámszerződéssel fizette ki. Az ezt követő évtizedben Tarsoly rengeteg pénzt áldozott a csapatra, az eredmények azonban csak nem jöttek.

2011-ben az akkor még gyára bővítését tervező Audi a csapat mellé állt: bár a cég mintegy 13 milliárdos állami támogatásban részesült, büszkén jelentették be, hogy évi 350 millió forinttal támogatják a győri focicsapatot. Sokan rebesgették, hogy a támogatás egy részének előre lebeszélt visszaosztásáról lehet szó, az állam ezáltal közvetetten adhatott százmilliókat az ETO-nak. A csapat az NB1 tavalyi szezonját végül simán megnyerte, így évtizedek után újra bajnoki címet ünnepelhettek Győrben a szurkolók. Igaz, a nemzetközi színtéren máris csúnyán megégtek: hazai pályán szenvedtek 2-0 arányú vereséget az izraeli Maccabi Tel-Avivtól, így máris búcsút inthetnek BL-álmaiknak. A klub a cégbírósági adatok alapján egyébként 2012-ben több mint 500 millió forintos veszteséget termelt.

Játékgépek helyett kaszinók menthetik meg a Lokit - és Szimát

A tavalyi bajnok Debrecen 11 milliárdból kap új stadiont. A kormány számára mindez presztizskérdés volt, hiszen mind Orbán, mint Kósa Lajos polgármester évek óta kampányolt vele. A csapat egyébként hosszú ideje Szima Gábor tulajdonában állt, aki vagyonát többek közt nyerőgépek üzemeltetéséből alapozta meg. Miután a kormány betiltotta ezeket, Szima vagyona is jelentősen megcsappant, így a Debrecen már jóval kevesebb pénzből gazdálkodhatott, mint korábban, mindez rányomta bélyegét bajnoki szereplésükre is, tavalyi bajnoki címüket követően most csak a hatodik helyre értek oda. A Magyar Kupában viszont kiharcolták a nemzetközi szereplést, s a már búcsúzó Videotonnal és szinte biztosan kieső Győrrel szemben továbbra is állnak a nemzetközi porondon. Első mérkőzésükön, tegnap, a norvég Strömsgodset otthonában 2-2-es döntetlent értek el.. Úgy tűnik azonban, anyagilag újra egyenesbe kerülhet a klub, az új kaszinókoncessziós engedélyek egyikének nyerteseként ugyanis többen Szimára tippelnek szakmai körökben. A Debrecen 2012-ben háromszázmillió forintos veszteséggel zárt.

Kubatov, állami pénzcsapok, hatalmas veszteség, ötödik helyezés

Nehéz dolga volt az államnak a Ferencvárossal, hiszen a zöld-fehérek csapata és telke is külföldi kézben volt az előző kormány privatizációjának következtében. Mindezt sikerült milliárdokért visszavásárolni, a telken ráadásul már itt is új stadion épül, a tervek szerint összesen 15-20 milliárd forint körüli összegből. Jóllehet, ennek jelentős része visszafolyik majd az államkasszába, hiszen az új pálya a telek kevésbé értékes részén épül majd fel, a régi Albert Stadion helyét pedig milliárdokért értékesítik. A klub élére egyébként Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója került, a csapat mellé pedig állami cégek sora állt oda szponzorként: a Szerencsejáték Rt., a Főtáv és a Főgáz is tíz- illetve százmilliókkal támogatja a Fradit. Azt a Fradit, ami szakmailag óriásit lépett előre az elmúlt időszakban: Ricardo Moniz vezetőedző korábban olyan csapatoknál dolgozott, mint a PSV, a Tottenham, a Hamburg vagy épp az osztrák Salzburg, kapcsolatainak köszönhetően pedig egy meglehetősen erős keretet hozott össze, ám végül csak a bajnokság ötödik helyére sikerült odaérni. Mivel a kupában már korábban elvéreztek, így a nemzetközi porondra ki sem jutottak. Jövőre mindenképpen bajnoki címet szeretnének szerezni, ám kérdés, hogy a tavalyival azonos, nagyjából másfélmilliárdos költségvetésből ez sikerülhet-e. A Ferencváros egyébként évek óta százmilliós adósságot görget maga előtt, a 2012-es évet ráadásul félmilliárdos mínusszal zárták.

Majd jövőre...

Gyalázat évi kétmilliárdból

A legnagyobb blama minden bizonnyal Orbán kedvenc csapatához, a Videotonhoz kötődik. Bár tavaly szerepelhettek az Európa Liga csoportkörében, az évi több mint kétmilliárd forintos költségvetésből működő klub mögött olyan támogatók sorakoztak fel, mint a MOL, a Magyar Fejlesztési Bank, a Strabag és a Közgép, csak a bajnokság második helyére sikerült odaérni. A csapattól távozott Paolo Sousa vezetőedző is, a helyére érkező José Gomes már nem tudta hozni a megfelelő eredményeket. A klub az Európa Liga selejtezőjében - közröhej tárgyává válva - kiesett a montenegrói Mladoszt Podgoricával szemben, amely elsősorban egy utánplótlásnevelő klub, szurkolók nélkül. A beszámoló szerint a Vidi ráadásul 800 milliós mínuszban zárta a 2012-es évet.