Sport

Kiábrándító: egy lépéssel már az első meccsen távolodott a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságtól - nem érdemes reménykedni

Vereséggel kezdte a 2020-as, részben Budapesten megrendezendő Európa-bajnoki selejtezőjét a magyar válogatott, 2-0-ra kikaptak Szlovákiában. Marco Rossi szövetségi kapitány nem mert kockázatatni, a kispadon hagyta a magyar foci 18 éves tehetségét, a Salzburgban már a felnőtt csapatban is bajnoki gólt szerző, az Európa-ligában gólpasszt adó Szoboszlai Dominikot, helyette a többnyire halvány teljesítményt nyújtó Kleinheisler László kezdett. És kispadon maradt a válogatott csapatkapitánya, a meccshiánnyal küzdő Dzsudzsák Balázs is. 

A szlovák győzelem teljesen megérdemelt

Elég volt végignézni, hol játszanak a két válogatott tagjai, hogy a meccs esélyesének véletlenül se az idegben legutóbb három éve nyerni képes magyart tekintsük. 

Magyarország: Gulácsi (RB Leipzig) - Lang (CFR Cluj), Kádár (Dinamo Kijev), Orbán (RB Leipzig) - Lovrencsics (FTC), Kalmár (Dunaszerdahely), Nagy Ádám (Bologna), Korhut  (Arisz) - Kovács (Vidi), Kleinheisler (Osijek) - Szalai (Hoffenheim).

A szlovákok kezdője: Dúbravka (Newcastle United) - Pekarik ( Hertha BSC), Vavro ( FC Köbenhavn), Skriniar ( Inter), Hancko ( Fiorentina) - Kucka ( Parma), Lobotka ( Celta Vigo) - Rusnák ( Real Salt Lake), Duda (Hertha BSC), Hámsik (Talien Jifang) - Mak (Zenit).

Ehhez képest az első negyedórában nem borult fel a pálya, a magyar válogatott nem ásta be magát a 16-osa elé, magasan védekezett, igyekezett a középpályán megfojtani a szlovák támadásokat. Fegyelmezettek voltunk a pályán, azt viszont nem lehet állítani, hogy játszottunk volna, előrefelé nem sikerültek a passzok. A sokáig a Napoliban játszó, de már Kínában pénzt kereső Hamsík előtt adott az első lehetőség, messze pattant tőle a labda, a 14. percben Gulácsinak kellett védenie, a 18. percben pedig kapufát rugtak a szlovákok. De aztán kiegyenlítődött a meccs, sőt, a magyar válogatottnál volt többet a labda a 30. perctől, de az első felépített magyar támadásra így is a 41. percig kellett várni, védenie akkor sem kellett Dúbravkának, mert beleléptek Kovács lövésébe.

A szlovákok kicsit a semmiből szerezték meg a vezetést a 42. percben, Rusnák másodszor ment el a jobb oldalon, sok magyar védő volt a 16-oson belül, de a középre adása simán elérte Dudát, aki belőtte. Aztán megdobálták sörrel a magyar szurkolók.

A második félidő első öt percében labdához sem értek a magyar játékosok, ekkor volt a legnagyobb különbség a két csapat között, magabiztosan játszottak a szlovákok. Aztán viszont nem erőltették a második gólt, sőt, elkezdték húzni az időt már az 57. percben. Rossi cserével igyekezett felpörgetni a halvány magyar támadójátékot, becserélte Kleinheisler helyett a válogatottban debütáló Szoboszlait, Kalmár helyére pedig Dzsudzsákot. Megvoltak a helyzeteink, Szalai Orban visszafejelt labdáját szép mozdulattal zúdította kapura, Dúbravka védett, a meccs során először. Aztán a 72. percben Orbant egy előreívelt labda talált meg a szlovák 16-oson belül, a szlovák kapus nem jött ki jól, de a magyar válogatott védője viszont a kezébe fejelte a labdát. 

A szlovákok időnként megrázták magukat, előbb lesről szereztek egy gólt, azt még nem adta meg a bíró, aztán a meccs legjobbja, Rusnák a 85. percben a rövid alsóba lőtt. Gulácsi beleért, de védeni nem tudta. 

2-0, a szlovák győzelem teljesen megérdemelt. A magyar válogatottnak vasárnap a világbajnoki ezüstérmes, a hazai pályán Azerbajdzsán ellen megszenvedő horvátok ellen kellene javítania, Budapesten.