Politika

Zsebtömés: átírná a törvényt az Orbán-kormány, hogy másodállásban milliókat kaphassanak a polgármesterek

Tagja lett a Kecskemét fideszes polgármestere is a Neumann János Egyetem fölé helyezett vagyonkezelő alapítvány felügyelő bizottságának. Szemereyné Pataki Klaudia az amúgy is milliós polgármesteri fizetése mellé ezért, 1,6 millió forintot kap pluszban havonta. A jelenlegi szabályok szerint a polgármester nem vehetne fel két helyről fizetést. 

Gusztustalan, amit művelnek

A Momentum helyi képviselői Szel Bernadett független országgyűlési képviselővel együtt a kormányhivatalhoz fordultak, hogy szüntesse meg az összeférhetetlenséget, választ azonban nem kaptak. Nagycsütörtökön Semjén Zsolt benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami az egyetemek modellváltásához igazítja az eddigi szabályokat. Az Orbán-kormány ezzel egyetlen esetben megengedné a polgármestereknek a másodállást, már ami a vagyonkezelő alapítványi vagy kuratóriumi felügyelő bizottsági tagságot illeti.

Szemereyné Pataki Klaudia egyébként az elmúlt nyolc hónapban több mint 13 millió forintot vett fel. A Momentum arra szólította fel, hogy fizesse vissza ezt az összeget.

Eközben a kecskeméti polgármesteren kívül a győri fideszes Dézsi Csaba Andrást is beültették a Széchenyi Egyetemet irányító kuratóriumba, Miskolc ellenzéki polgármesterét, Veres Pált pedig a Miskolci Egyetem fölé helyezett kuratóriumba hívta meg Varga Judit igazságügyi miniszter.