Politika

Orbán tudja, ha veszít, felelősségre vonják

„Nagyon nagy a május 26-i Európai Parlamenti választások tétje: ha a Fidesz akár ott, akár majd a magyarországi választásokon veszít, akkor elkerülhetetlenné válik a felelősségre vonása” - hívta fel a figyelmet Radványi Miklós, az USA-ban élő magyar származású külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértő a külföldi, főként amerikás magyarok számára a közelmúltban indított videós előadássorozatának e heti adásában. A téma ezúttal a május 26-i Európai Parlamenti választások, amelyen „az ellenzék a szavazatok megosztása miatt ismét hátrányból indul a Fidesszel szemben”.

 

„Orbán a széthúzó erőket képviseli”

„Miközben a Fidesz nagyon is egységes kampányt folytat, a magyarországi ellenzéknek - ahogy már megszokhattuk - most sem sikerült egységesen jelölteket állítania” - szögezte le a Beszélgetések Magyarországért címet viselő sorozat aktuális adásában a jobbközép értékeket követő washingtoni Frontiers of Freedom elnökhelyettese. „Pedig nagyon erősen kell kampányolnia annak érdekében, hogy minél több képviselői helyet tudjon szerezni a május 26-i Európai Parlamenti választáson” - tette hozzá.

A tét ugyanis nagy, nem más, mint az, hogy Európa együtt marad-e, tud-e tovább fejlődni vagy a széthúzó erők gyengíteni fogják - mutatott rá Radványi, aki aláhúzta: a Fidesz és személyesen Orbán is a széthúzó erőket képviseli. „Ennek oka egyszerű: Orbánt és kormányát folyamatosan bírálják a korrupció miatt, és Orbán tudja, ha pártja veszít - Európában és Magyarországon -, akkor elkerülhetetlenül felelősségre fogják vonni”.

A korrupcióval egyébként Radványi a sorozat előző adásában részletesebben is foglalkozott, s akkor  a többi között elmondta, hogy „jelenleg is folyik az Egyesült Államok külügy-, valamint az igazságügyi minisztériumában az Orbán Viktor, valamint több családtagja és szűk baráti köre elleni korrupciós vizsgálat”. Mint hozzátette: „az intézetemen keresztül szintén kezdeményeztem korrupcióellenes eljárást személyesen Orbán Viktor, több családtagja és szűk baráti köre ellen. Jelen pillanatban az USA külügy- és igazságügyi minisztériumában van az ügy, és a vizsgálat folytatódik".