Politika

Orbánt már a szövetségesei sem értik

Kemény üzenetet kapott Angela Merkel pártjától Orbán Viktor a török diktátor, Erdogan akciójának támogatása miatt. Mi lehet a vége? - teszi fel a kérdést elemző cikkében a HVG.

Egyre inkább elszigetelődik Európában

Amíg akár egyetlen barátja is van Erdogannak az Európai Unión belül, addig az államszövetség eszköztelen vele szemben. Márpedig Orbán Viktor akkor is kitart a török államfő mellett, amikor barátja a nemzetközi joggal és a bevetés szabályaival mit sem törődve tisztogató hadműveletet indít Szíriában.

Ha a kurdokat fenyegető etnikai tisztogatás veszélye nem lenne elegendő, akkor legalább az Iszlám Állam (IS) bebörtönzött terroristáinak szökése jobb belátásra bírhatná Orbánt. De nem. Miközben az elmúlt évek relatív nyugat-európai békéje mutatja, milyen sokat számít az Iszlám Állam közel-keleti legyőzése, a török beavatkozás miatt a szunnita szélsőségesek levegőhöz jutottak, és rendezhetik soraikat.

Az Európai Unió és a NATO legtöbb tagállama számára rémálom, ami Erdogan szíriai ambícióiból következik. Orbán Viktor azzal, hogy Erdogan pártját fogja, egyszerre bőszíti fel szokásos ellenfeleit Brüsszeltől Washingtonig, és okoz értetlenséget a saját szövetségesei körében. A leghangosabban egyelőre az Európai Unió vezetői kritizálják Orbánt,

Angela Merkel pártja pedig már azt is megüzente, a magyar EU-tagság forog kockán.