Politika

Orbán egy ezreléknyi esélyt sem ad az ellenfeleinek

Orbán Viktor érzi, hogy egy választási vereséggel az egész rendszerét elveszítené, ezért egy ezreléknyi esélyt sem adhat az ellenfeleinek - mondta a Klubrádiónak adott hosszú interjúban Tölgyessy Péter volt politikus, közgondolkodó.

Belülről elmozdítani szinte lehetetlen

Tölgyessy úgy látja, hiába van elvileg hatalmi váltógazdálkodás Magyarországon, ezt a gyakorlatban már korlátozzák, így a mostani rendszer leváltása nélkül nem képzelhető el már kormányváltás.

Az elvi lehetőség megvan a váltásra, a gyakorlatban meglehetősen csekély az esély. Ennek csak kisebb részben oka, hogy Orbán Viktor több száz ponton úgy változtatta meg a közjogi szerkezetet, hogy felé lejtsen a pálya, ide tartozik például az alkotmánybíróság szétverése is - mondta Tölgyessy, aki szerint a terméketlen „orbánozás” sem célravezető, szerinte ez elbutítja az ellenzéket, sőt, a kormány válaszcsapásait is legitimálja.

Tölgyessy szerint a legvalószínűbb, hogy a nemzetközi rend változása buktathatja meg Orbánt, már csak azért is, mert eredetileg nemzetközi trendek erősítették meg őt. Ahhoz is a nemzetközi helyzet változására lenne szüksége, hogy Orbán ellenzői megfelelően erős üzenetet találjanak a magyar államot uraló párttal szemben.

Tölgyessy beszél a fideszes korrupcióval kapcsolatos ellentmondásokról is.

A cél az, hogy legyen egy lojális nemzeti középosztály, amely tartósan a hatalomban tartja a kormányt, finanszírozza a médiabirodalmát és gazdasági támogatást nyújt a Fidesznek, cserébe pedig bármit megtehet. Ezt a többség korrupciónak tartja, ami közvetlenül a politikai vezetésig ér fel. Ezt mindenki megveti, csakhogy Magyarország alig tud erkölcsi ítéletet hozni, hiszen nagyon kevesen utasítanak el egy számla nélkül olcsóbb ajánlatot.