Politika

Már népszerűbb az ellenzék a Fidesznél

A közösségimédia-alapú kérdőív segítségével 2000 főt kérdeztek meg, amelyből kiderült: a Fidesz-KDNP népszerűsége a teljes felnőtt népesség körében az előző havi 34 százalékról 32 százalékra csökkent. A 2 százalékpontos eltérés hibahatáron belüli, ugyanakkor egy augusztus óta tartó folyamatot jelez. A kormánypártok támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében is 2 százalékpontot csökkent, így jelenleg 48 százalékon áll. 

A Fidesz előnye fokozatosan elfogyott

Az IDEA Intézet megjegyezte, hogy az általuk mért adatokból az olvasható ki, hogy a Fidesz támogatottsága visszatért a koronavírus-járvány kitörése előtti szintre, így az első hullám kezelése során szerzett előnyük fokozatosan elfogyott. 

Az ellenzéki térfélen lényeges átrendeződés nem történt. A választókorú népességen belül továbbra is a Gyurcsány Ferenc vezetette Demokratikus Koalíció a legerősebb, ők 11 százalékon állnak. A DK-t a Momentum és a Jobbik követi 7-7 százalékkal. Míg a Momentum hónapok óta képtelen volt növelni támogatottságát, addig a Jobbik egy kicsit erősödött, és elmozdult az 5-6 százalékos sávból, ezzel visszaszerezte egy évvel ezelőtti támogatottságát a teljes népességen belül. A biztos pártválasztók körében azonban nincs változás, a Momentum 10 százalékon, a Jobbik pedig 8 százalékon áll. 

Rajtuk kívül csak az MSZP jutna be önállóan a parlamentbe, a teljes választókorú népességén belül 5, a biztos szavazók körében 6 százalékon áll. A szocialisták támogatottsága az IDEA kutatásaiban 2020-ban változatlanok maradtak egész évben. 

Az LMP-re a biztos szavazók 3 százaléka voksolna. A Párbeszéd, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt változatlanul 2 százalékon áll a teljes népesség és a biztos pártválasztók körében is. Ezalól csak az 

A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok aránya 28 százalék.