Politika

Megsértődtek Orbán szavazata miatt a lengyelek: lemondta a magyar nemzeti ünnepet a külügyminiszter-helyettes

Hirtelen „más elfoglaltsága” akadt, így nem tud Magyarországra látogatni a március 15-i ünnepségre Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes - írja az Rp.pl nevű lengyel hírportál. A lap szerint Varsó nagyot csalódott a magyar kormányban, illetve Orbán Viktorban, miután a magyar kormányfő Donald Tusk újrázását támogatta az Európai Tanács élén a minapi brüsszeli uniós csúcson.

Orbán meghálálta...

Dziedziczak azután mondta le a budapesti látogatását, hogy Orbán Viktor a brüsszeli EU-csúcson a lengyel kormány legnagyobb megrökönyödésére megszavazta, hogy Donald Tusk korábbi lengyel miniszterelnök legyen újra az Európai Tanács elnöke. A lengyel külügyminiszter-helyettes két napot töltött volna Budapesten, ahol több állami rendezvényen is részt vett volna az eredeti tervek szerint.

A lengyel lap emlékeztet: Varsó nagyot csalódott a magyar kormányban, illetve Orbán Viktorban, miután a magyar kormányfő Donald Tusk újrázását támogatta az Európai Tanács élén a minapi brüsszeli uniós csúcson. Beata Szydlo lengyel miniszterelnök ugyanis ellenjelölttel indult harcba honfitársa ellen, Orbán pedig korábban azt mondta, nem áll Tusk mögé, ha Varsó sem támogatja. Legalábbis ezt állította Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök egy korábbi interjúban. A politikus tegnap arról is beszélt, hogy Orbán Viktor komoly nyomás alatt állt, ezzel együtt csalódottságát fejezte ki. A magyarországi miniszterelnök közösségi oldalát is elárasztották a felháborodott lengyel hozzászólások.

A lengyel kormány csalódott volt Orbán szavazata miatt, nemcsak azért, mert ezzel a Fidesz amolyan testvérpártjának számító Jog és Igazságosság párt politikai riválisát szavazta újra komoly hatalmi pozícióba, hanem azért is, mert Orbán saját állítása szerint is korábban megígérte a pártot vezető Jarosław Kaczyńskinek, hogy nem szavaz majd Tuskra.

Úgy tűnik, Orbán szava nem úri becsületszó.