Politika

Veszélyhelyzet: ítélkezési szünet a bíróságokon, nagy változások az iskolákban, rendelőkben

A Magyar Közlönyben megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezést szolgáló újabb kormányrendeletek és határozatok.

·         A kormány a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a legfőbb ügyész javaslatára rendkívüli ítélkezési szünet léptetett életbe.

·         A kormány döntött arról is, hogy a bölcsődékben, óvodákban a polgármester rendelhet el rendkívüli szünetet, erről soron kívül tájékoztatja az emberi erőforrások miniszterét.

·         90 nappal meghosszabbodik az egészségügyi dolgozó engedélyének érvényességi ideje, ha az a  veszélyhelyzet időtartama alatt jár le, tevékenysége ez alatt sem szünetel.

·         A célzott népegészségügyi szűrővizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnéséig felfüggesztik.

·         Fogorvosi alapellátásban csak sürgősségi ellátás nyújtható.

·         A veszélyhelyzet időtartama alatt a keresőképtelenségről szóló orvosi igazolásokat nem kell kéthetenként kiállítani.

·         A veszélyhelyzet időtartama alatt és még utána 90 napig az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok érvényesek maradnak. Ezt a háziorvos az egészségügyi dokumentációban rögzíti.

·         A veszélyhelyzet idején a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, a betegeknek a tanácsadás távkonzultációval is történhet.

·         Az egészségügyi szakdolgozók, orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek továbbképzése december 31-éig távoktatás formájában tartható meg.

·         A koronavírus járvány elleni védekezéshez újabb 2 milliárd forintot csoportosítanak át az egészségügybe.

·         A veszélyhelyzet idejére elrendelik a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről szóló határozatfelfüggesztését az egészségügyi dolgozók vonatkozásában.