Politika

Az eddiginél is nagyobb menekülthullám jöhet hamarosan

Amennyiben a Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást nem tartják be, akkor a tavalyinál nagyobb migrációs hullám is elérheti hazánkat a tél beállta előtt - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton, Székesfehérváron. 

A görög szigetek gyakorlatilag megteltek illegális bevándorlókkal

Bakondi György az október 2-ai népszavazással kapcsolatos rendezvény előtt kiemelte: a migrációs útvonalakon jelentős aktivitást tapasztalnak. A görög szigetek gyakorlatilag megteltek illegális bevándorlókkal, ezért őket a kontinensre kezdték átszállítani, ami fokozhatja a szerb-magyar határon a nyomást.

A főtanácsadó szerint Európát több irányból érik fenyegetések, délről a tömeges illegális migráció fenyeget, csak Líbiában egymillióan várnak arra, hogy Európába jussanak.

Bakondi György megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, nagyon kevés migráns tartózkodik hazánkban, a menekültkérelmet benyújtók száma is csupán néhány száz fő, de egy felelős kormánynak fel kell készülni minden váratlan helyzetre, így új migrációs útvonalak kialakulására is. Példaként említette a szerb-román-magyar hármas határnál tapasztalt növekvő aktivitást és azt, hogy egyre több migráns érkezik Bulgária felől is.