Politika

TAO-s pénzek nyomában, Tamásiban: 500 ezer forint a gyerekek sportfelszeléseire, 10 millió 500 ezer a sportszakemberek személyi költségeire

„Néhány héttel ezelőtt kértük Tamási város kosárlabda csapatának TAO-s pénzek felhasználásával kapcsolatos dokumentumait” - magyarázta a Pesti Riportnak Nagy Rudolf vállalkozó, patrióta. „A sportegyesület elnöke, Cseresznyés Balázs, aki átvette levelünket, semmilyen formában nem válaszolt, ellenben a napokban - hangfelvétellel igazolhatóan - azt mondta: nem adja ki azokat. A Kúria döntése alapján ezek közérdekű adatok, ki kell adni. Úgy határoztunk, nem várunk tovább értelmetlenül, így saját kutatásba kezdtünk.”

Tamási fideszes alpolgármestere, Széles András

Vannak olyan, a TAO-támogatással összefüggő dokumentumok, amelyeket kötelezően fel kell tölteni a kedvezményezett szervezet honlapjára. Nagy elmondása szerint már többször tapasztalták Iregszemcse vonatkozásában, hogy az érintettek „igen ügyesen” hajtják ezt végre, ügyelve arra, ne ezek legyenek a legkönnyebben megtalálható iratok a világhálón.

A fellelhető dokumentumok szerint Cseresznyés Balázs elnökletével működő kosárlabda egyesület (a férfi a Tamási Szabadidő Sport SE alelnöke, valamint önkormányzati képviselő is) éves költségvetése közel 70 millió forint. Ekkora összeget szakmunkás bizonyítvánnyal már nem olyan egyszerű kezelni. Azonban az elnök ezt megoldotta, a papírokból jól látszik, becsülettel elköltötték a pénz jelentős részét, a maradéknak pedig - a tervek szerint - megvan a helye, és ezt a szövetség jóváhagyta. Sok a költség, de mennyi jut a gyermekekre, mennyit fordítanak az utánpótlás nevelésre?

„Mi az a TAO? Van olyan edző Tamásiban, aki - saját elmondása szerint - nem tudja, mit takar ez a három betű. Kicsit hihetetlen ez, de ha már ő sem tudja, elmondom. Cégek, vállalkozók társasági adójából önkéntesen felajánlott összeg, amely az utánpótlás, azaz a gyerekek nevelésére, képzésére fordítandó hozzájárulás. A kimutatás első oldalán tisztán látszik, ez az összeg 13 273 382 forint. Ebből azért futhatná sok mindenre - feltételezem” - jegyezte meg Nagy Rudolf - ugyancsak a közélet átláthatóságáért küzdő - társa, Tóth Attila.

A dokumentum következő oldalán látható az elszámolás, amelyből nem állapítható meg pontosan, mit mire költöttek el. Az utánpótlásra adott pénz összege 14 748 202 forint, ebből igazolhatóan elköltöttek 14 615 468 forintot (minden valószínűség szerint számlákkal alátámasztva).

Cseresznyés Balázs, a TKSE elnöke

„Két tétel van, ami felkeltette a figyelmemet. Az egyik „Sporteszköz, sportfelszerelés beszerzése” címszó alatt szerepel. Nem egy egetverő összeg: 500 000 forint” - folytatta Nagy Rudolf. „Olcsó a labda, a zokni, a mez, kicsi a közvetlen ráfordítás a ténylegesen használt eszközökre. Azonban van itt egy másik tétel, ami elképesztett, ez egy életszerűtlenül kerek szám: 10 500 000 forint. Ezt a pénzt nem az ifjakra költötték, hanem a „A programban résztvevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordítása” címszó alatt jelenik meg. Ha cinikus hangulatban lennék, akkor úgy értelmezhetném ezt a tételt, ennyit tettek be a szakemberek a közösbe. Persze, nem ez történt. Ennyit vittek el. De mire? Fizetés, tanácsadás, utazási költségek? Vagy csak úgy…elvitték? Nem tudni, ugyanis Cseresznyés Balázs az adatokat nem tekinti nyilvánosnak, így csak találgatunk.”

„A sportegyesület elnöksége annyira jól gazdálkodott az idei versenyidőszakban a rábízott vagyonnal, hogy a Szekszárdon megrendezésre került több fordulós U11-es Nyuszi kupának nevezett mérkőzések útiköltségeire - a szülők elmondása szerint - már nem jutott pénz” - fűzte hozzá Tóth Attila. „A szülők segítsége nélkül gyakorlatilag a gyermekcsapat nem tudott volna eljutni a meccsekre. Ahogy mesélik, eddig bérelték a buszokat, mostanában azonban vettek egy kisbuszt a 12 fős csapatnak. A beszerzés szépséghibája: a járműben csupán 8 játékos fér el. Szívesen megnéznénk az útnyilvántartást, merre jár ez a négykerekű, mert amire vették, alkalmatlan.”

Riportalanyaink szerint Tamásiban Széles András tekinthető állandó politikai tényezőnek 2006 óta. Az alpolgármester Dávid Ibolya (MDF) egykori közvetlen munkatársa volt. „De ez ma már senkit nem zavar. A 2006-os évben az MDF nevű párt összeomlott, Széles András azonnal átigazolt a Fideszbe, majd Hirt Ferenc néhai országgyűlési képviselő nevében intézkedett éveken keresztül. Széles az egyik legnagyobb volt kommunista, MSZMP-s családba nősült be, a tudta nélkül politikai döntés, végrehajtás nem születhet Tamásiban és néhány környező kistelepülésen” - tették hozzá.