Aktuális

Zaklatás miatt menesztették a Debreceni Egyetem lovagkereszttel kitüntetett dékánját

A 2020 áprilisában leváltott vezető menesztését eddig nem indokolták, most kiderült: az állami díjjal kitüntetett férfi „nem megengedhető módon közeledett” egy kolléganője felé.

Egy női oktató jelentette Bálint elfogadhatatlan magatartását

2020 áprilisában váratlanul visszavonták Bálint Péter dékán vezetői megbízását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) éléről.

A volt vezető 2015 óta állt a kar élén, ám menesztésének okáról akkor nem adtak részletesebb információt - írta az szmo.hu. Az új vezető, Móré Marianna megbízatása december 31-ig szólt, de július 1-jével már Gortka-Rákó Erzsébet főiskolai tanár váltotta a kar élén. Úgy tudni, Bálint hivatalosan nem indokolt távozása mögött egy zaklatási ügy állhat, miután a menesztett dekán ügyében 2019-ben egy etikai vizsgálat is folyt a Debreceni Egyetemen. Elmondása szerint Bálint ellen zaklatás miatt indítottak etikai eljárást, és a procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult. Ezt az intézmény etikai bizottságának egyik tagja megerősítette.

Egy női oktató jelentette, hogy a dékán „megengedhetetlenül közeledett hozzá.” Bálint Péter az eljárás során ezt nem ismerte el, állítása szerint „stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó” volt. A karról ketten ismerték el, hogy tudnak az ügyről, de konkrét részletekről egyikük sem beszélt.

A 2012-ben József Attila-díjjal kitüntetett, 2019-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazott Bálint Péter mesekutató-író, számos könyv szerkesztője és szerzője, 2000 óta tanított a hajdúböszörményi Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon.