Aktuális

Koronavírusokkal és titkos katonai projektekkel kísérleteztek a rejtélyes vuhani víruslaborban

Nemrég közzétett az amerikai külügyminisztérium egy jelentést, amelyben érdekes tényeket közölve próbálják alátámasztani azt, hogy miért lehet szükséges egy részletesebb vizsgálat a vuhani víruslaborban a koronavírus-pandémia eredetét illetően. Amerika szerint a laborban egy SarS-CoV-2-höz nagyon hasonló vírussal kísérleteztek és titkos katonai projekteket is folytatott Kína az intézményben. A külügyminisztérium szerint Kína hazudott akkor is, amikor azt mondta, hogy egy fertőzés sem történt a laborban, mert valójában 2019 őszén több labori alkalmazott is beteg volt és a koronavírushoz nagyon hasonló tüneteket mutattak.

 

1. A vuhani víruslabor dolgozói már 2019 őszén betegeskedtek

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma még januárban adott ki egy jelentést, melyben részletesen foglalkoznak azzal, hogy milyen tevékenységeket végezhetett az a víruslabor, amely a koronavírus-járvány epicentrumának számító vuhani nagybani piac mellett működik. A jelentés nagyjából elveszett az amerikai elnöki hatalomátadás zajában, így viszonylag keveset lehetett hallani annak tartalmáról, pedig erős állításokat tartalmaz Kína virológiai tevékenységéről és az ezzel kapcsolatos titkolózásról.

A jelentés felütése az, hogy Kína több mint egy éve igyekszik valamiért hátráltatni a koronavírus-járvány keletkezésével kapcsolatos vizsgálatokat és „hatalmas mennyiségű” erőforrást fektetnek a dezinformáció terjesztésébe. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma viszont úgy véli, szükség van a transzparenciára, hogy a hasonló járványok elkerülhetők legyenek a jövőben, így arra kérik a döntéshozókat, hogy vizsgálják át a vuhani víruslabort tüzetesebben a koronavírus-járvány eredetét illetően. Azt nem mondják ki, hogy bizonyíték lenne a labori eredetre, viszont úgy látják, hogy egyes tények részletesebb elemzést követelnek.

A jelentés a Trump-kormány külügyminisztere, Mike Pompeo irányítása alatt készült, viszont az elmúlt napok eseményei alapján úgy tűnik, Joe Biden kormánya is részletesebb vizsgálatot szeretne a laboratóriumi eredetet illetően.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint:

1.    A vuhani víruslabor dolgozói már 2019 őszén betegeskedtek, tüneteik alapján felmerül az a gyanú, hogy az új koronavírussal fertőződtek meg. Hozzáteszik: nincs bizonyíték rá, hogy koronavírusosak voltak, tüneteiket okozhatta valamilyen szezonális megbetegedés is. Egyértelműen cáfolták viszont a víruslabor szenior vezetőjének állítását, aki azt mondta, hogy „nulla megbetegedés volt” a laboratórium dolgozói közt, Amerika szerint tehát Kína valamiért hazudott, amikor azt mondta, hogy a labor személyzetéből senki nem volt beteg.

2.    Máskor is előfordult már, hogy elszabadultak vírusok kínai laborokból: 2004 májusában a SARS szabadult ki egy pekingi víruslaborból, de szerencsére a terjedést ebben az esetben sikerült gyorsan megfékezni.

3.    A kommunista párt folyamatosan akadályozza a labor dolgozóinak kihallgatását független szereplők által, beleértve azokat, akik 2019 őszén betegeskedtek.

4.    Legalább 2016 óta folynak a laboratóriumban kísérletek a RaTG13 nevű koronavírussal, amely 96,2%-os egyezést mutat a SarS-CoV-2-vel.

5.    A vuhani virológiai labor számos más vírussal kapcsolatosan maximális transzparenciát nyújtott a nemzetközi közösség számára, kivétel volt ez alól a RaTG13 és az ahhoz kapcsolódó kutatások.

6.    Kína eltávolította a RaTG13-hoz kapcsolódó kutatási munkák online anyagát, erről Amerikai szerint magyarázatot kell adnia a nemzetközi közösség számára.

7.    Kína nem tudott bizonyítékot bemutatni a nemzetközi közösségnek arról, hogy felhagyott a biológiai fegyverfejlesztéssel, hiába kötelezik erre nemzetközi egyezmények.

8.    Az amerikai hírszerzés szerint a vuhani labor 2017 óta együttműködést folytat a kínai hadsereggel, kísérleteket és kutatásokat végeznek a megbízásukból.

Ezek a tények valószínűleg a Biden-kormányhoz is eljutottak, ezért követelnek új vizsgálatot a felszínes WHO jelentés után, amely során meg sem vizsgálták érdemben a vuhani víruslabort.