Aktuális

Freedom House: Magyarország már csak részben szabad

Megjelent a Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet 2019-es jelentése, ami újra megvizsgált 195 országot a demokratikus rendszerük állapotát illetően. Bár az elmúlt években kapott komoly kritikákat a magyar jogállamiság (ami 10 év alatt annyit romlott, mint még sehol Európában), most még tovább romlott az ország megítélése: az eddigi „szabad” besorolást felváltotta a „részben szabad”.

Tovább rombolták a demokratikus intézményeket

A 195 országból 86 szabad, 59 részben szabad, 50 nem szabad. Magyarország most csak 70 pontot kapott, 2018 óta újabb két ponttal rontott a demokratikus rendszeren. A Freedom House szerint az általános szabadságjogokat, a politikai szabadságjogokat és a civilekhez való hozzáállást illetően is romlott a helyzet. 

A Freedom House méréseinek történetében először fordult elő, hogy egy ország, amit már értékeltek a legmagasabb (1-es) kategóriába mind a szabadság-, mind a politikai jogok betartása alapján, lecsúszott a „részben szabad” minősítésig, amihez átlagban legalább 3-asig kell eljutni a két kategóriában.

A magyar besorolást azért is rontották, mert Orbán kormánya a hatalomra kerülésük óta és 2018-ban még tovább rombolta a demokratikus intézményeket az ellenzék, a média, a vallási csoportok és a civil társadalom korlátozásával, ellenőrzésével. A jelentés szerint az elmúlt 8 évben sérültek a felsőoktatási intézmények, a civil szervezetek, a magánszektor és a menedékkérők jogai. 

A Freedom House 2018 főbb eseményei között említi a Fidesz újabb kétharmados győzelmét, a kormány keresztény értékek melletti kiállásait, az ÁSZ ellenzéki pártok elleni hadjáratát, a CEU elűzését és az ellenzék elnyomását az állami médiában, a hirdetési piacon, stb.

És persze megint Soros...

A Kormányzati Tájékoztatási Központ a jelentésre így reagált: „A Freedom House a Soros-birodalom tagja, Soros pénzeli, és most Soros választási kampányát szolgálja. A többi Soros-szervezettel együtt azért támadja Magyarországot, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarják, hogy hazánkból is bevándorlóországot csináljanak.”