Aktuális

Volt országos tisztifőrvos: a kormány zsarolja az embereket a védőoltás regisztrációval

Sokaknak gyanús az a lista, amelyen jelentkezni lehet a koronavírus elleni védőoltásra, már csak azért is, mert ennek semmi köze semmiféle egészségügyi listához, ugyanis kormányzati, vagy a kormányhoz közel álló szervek készítik. Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos ezt egyenesen kormányzati zsarolásnak nevezi, mert a háziorvosok csak ez alapján tudják megszervezni a védőoltást. Sajnos ez esetben a kényszernek engedni kell, mert a vakcina beadására szükség van.

A kínai és orosz vakcinákról alig lehet tudni valamit

Valóságos csoda - mondja Falus Ferenc -, hogy kilenc hónap alatt sikerült kifejleszteni oltóanyagokat. Miután még kevés van belőlük, mindenkit nem lehet beoltani. Az lenne a fontos, hogy egy családon belül mindenki megkapja a védelmet. Ez már csak azért is lényeges, mert a vírus elképesztő mértékben mutálódik, most öt variánsról tudni, de bármikor megjelenhet egy újabb.

Hogy melyik oltóanyag a jobb? Ennek megítélésében az a gond, hogy a kormány itt sem mond mindig igazat, mint ahogy a keleti (kínai és orosz) gyártók sem. Falus Ferenc elmagyarázta: lehet, hogy jó a Szputnyik V. De még nem kapott európai engedélyt, és ha megkapja, akkor is ellenőrizni kell minden egyes szállítmányt. Moszkvában kijelentették, hogy Oroszország nem exportál vakcinát. Ez önmagában nem probléma, hiszen gyárthatják az orosz vakcinát Indiában, Kazahsztánban, vagy máshol, ha a minősége jó. Csak erről nincs ismert dokumentáció, és itt nem a papír a fontos, hanem az ellenőrzés, mert lehet az a szállítmány szennyezett például, vagy a hatóanyag tekintetében előfordulhatnak eltérések. Ezért vannak a szigorú európai szabályok. A kínai oltóanyag igazolása még sehol sincs, be sem nyújtották az engedélyt, állítólag az ottani hadsereg tagjainak milliói kapták meg a vakcinát, de ez nem elég bizonyíték.

Falus Ferenc úgy véli, kapkodás érzékelhető a kormány tevékenységében.