Aktuális

Az olasz belügyminiszter sajnálja, hogy nem toloncolhatja ki az országában élő cigányokat

Az Olaszországban élő cigányok összeszámlása mellett foglalt állást az olasz belügyminiszter. Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók, mellékhelység nélkül. A romagyerekeket gyakran bűnszervezetek „alkalmazzák” zsebtolvajokként az üdülővárosokban, a fiatal lányok jelentős része prostitúciós tevékenységet végez.

Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él

Matteo Salvini , a Liga kormánypárti politikusa - aki egyben miniszterelnök-helyettes is - a Telelombardia nevű televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az általa javasolt összeszámlálással a romák helyzetéről kíván képet nyerni.

„Képet akarunk alkotni a helyzetről. Az Olaszországban illegálisan élő külföldieket - a származási országaikkal kötött megállapodásoknak köszönhetően - ki fogják toloncolni. Sajnos az olaszországi cigányokat itt kell tartanunk" - jegyezte meg Salvini.

A belügyminiszter kijelentése - mint a hírügynökségek jelentették - felháborodást váltott ki. A balközép La Repubblica napilap „sokkolónak” nevezte a nyilatkozatot, amire Salvini a Twitteren így válaszolt:

„Valaki sokkról beszél". Miért? Én azokra a szegény gyermekekre is gondolok, akiket tolvajlásra és törvénytelenségekre neveltek" - tette hozzá.

Az olaszországi cigányok helyzete a nagyvárosokban már régóta politikai viták tárgya. Jobboldali politikusok egyebek mellett azt hangoztatják, hogy egyetlen európai országban sem tűrik el a hevenyészett cigánytáborokat és roma kisgyerekek kéregetését - csak az olasz nagyvárosokban. Sok cigánycsalád összetákolt telepeken él, ezek többnyire lakókonténerek vagy fából ácsolt viskók, mellékhelység nélkül. A romagyerekeket gyakran bűnszervezetek „alkalmazzák” zsebtolvajokként az üdülővárosokban, a fiatal lányok jelentős része prostitúciós tevékenységet végez.

Olaszországban mintegy 200 ezer cigány él.