Aktuális

Az elmúlt 2 évben több mint 9000 migráns jutott tartózkodási engedélyhez Magyarországon - „egyéb célból”

A kötvényprogram helyét átvették a tartózkodási engedélyek, a Direkt36 tényfeltáró cikkében arról ír, hogy egyre több olyan külföldi rendelkezik Magyarországon való tartózkodásra jogosító okmányokkal, akiknél nem lehet tudni, hogy milyen alapon jutottak a dokumentumokhoz.

Köztük 20 ismeretlen állampolgárságú külföldi is

Az elmúlt két évben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal több mint 9 ezer embernek adott tartózkodási engedélyt, az indoklás szerint „egyéb célból”, amibe szinte bármi belefér az ingatlanvásárlástól kezdve a nyelvtanuláson át.

Állításuk szerint arról nem rendelkeznek statisztikai adatokkal, hogy konkrétan milyen indokra hivatkoztak a papírok kiadásánál.

A Direkt36 egy érdekes összefüggést is felfedezett, amely szerint a kiadott engedélyek száma éppen azután ugrott meg, hogy a kormány 2017-ben véget vetett a letelepedési kötvényprogramnak. Tartózkodási engedéllyel tavaly Iránból érkezett a legtöbb ember, összesen 1223 fő, Kínából 881, Amerikából 716, míg Oroszországból 460 ember kapott ilyet. Szintén aggasztó, hogy 2015 és 2017 között 20 ismeretlen állampolgárságú külföldi is hozzájutott egyéb típusú letelepedési engedélyhez.

A Direkt36 megszólaltatott név nélkül nyilatkozó ügyvédeket is, az egyikük szerint, mivel a BHM döntésén múlik, hogy kinek adnak ilyen típusú tartózkodási engedélyt „ez egy Jolly Joker lehetőség, bármi lehet az egyéb cél mögött”.