Aktuális

Már egy évvel a 3-as metrótender kiírása előtt tárgyaltak egymással az oroszok és a főváros akkori fideszes képviselői

2013 májusában két megbeszélés is volt fővárosi vezetők és az orosz fél között, ekkor egy évvel voltunk a 3-as metróvonal szerelvényeire kiírt tender előtt, amit végül az orosz Metrovagonmas nyert meg - írja a Népszava a birtokába került dokumentumok alapján.

Tarlós a hivatalos feljegyzés ellenére tagad

Előbb a most főpolgármester-jelölt Vitézy Dávid, a BKK akkori vezérigazgatója találkozott Victor Sorokinnal, az orosz kereskedelmi ügynökség vezetőjével. Akkor elsősorban trolivásárlásról volt szó, de Sorokin már itt előrukkolt a Metrovagonmassal is, Vitézy viszont jelezte, hogy elsősorban uniós forrásból vásárolnának új metrókocsikat, vagyis teljesen nyílt közbeszerzés lesz, ami „az oroszoknak nem felelt volna meg”.

Néhány nappal később Tarlós István fogadta az orosz gyár képviselőit, a beszélgetést később „eredményesnek” értékelték: a Metrovagonmas lehetőséget kapott arra, hogy a BKV-telephelyén felmérje az orosz metrókocsik állapotát. Majd júniusban Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója és Szeneczey Balázs, Tarlós helyettese Moszkvába látogathatott, hogy megtekintse a gyárat.

Tarlós a hivatalos feljegyzés ellenére tagadta, hogy részt vett volna ilyen találkozón, és azt mondta: az Orbán-kormány döntött úgy, hogy új metrókocsik beszerzése helyett a felújítás legyen, ő az ellenkezőjéért lobbizott.

Az orosz metrókocsik ügye most az önkormányzati választás miatt került ismét reflektorfénybe: bár sok vizsgálat folyt, valódi válaszok továbbra sincsenek. Vitézy azt állítja, hogy az orosz metrófelújítás ügyét a két pártpolitikai oldal közösen söpörte a szőnyeg alá.

A felújított metrókocsik közben idén is klíma nélkül járnak majd - miközben már most, áprilisban is nyárias meleg van -, ami a főváros szerint az oroszok miatt van: „a klimatizálás elsődlegesen nem pénzkérdés, szükség lenne hozzá az orosz gyártó hozzájárulására, amire kevés az esély” - mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Karácsony Gergely egyébként még főpolgármester-jelöltként 2019 júniusában 34,8 fokot mért a vonal egyik kocsijában. Akkor azt ígérte, utólagosan klimatizálják a hármas metró orosz szerelvényeit.

Na, persze.