Aktuális

Meddig zuhanhat még? Sosem volt ilyen gyenge a forint

Péntek délelőtt új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, 339 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért, vagyis már kisujjnyira van a 340-es lélektani határ is. A forint helyzete közben azért sem túl jó, mert január végén az euró is gyengülni kezdett a dollárral szemben. A forint tehát annyira rossz állapotban van, hogy még a gyenge euróhoz képest is negatív rekordokat döntöget.

A kormány tehetetlenül szemléli a forint zuhanását

Pénteken, 10 órakor újabb történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben. Az eurót ekkor 339,23 forinton jegyezték.

Csütörtökön, este még 337,99 forinton állt. Pénteken fél hét körül ennél alacsonyabban, 337,81 forinton jegyezték, majd e szint körül mozgott háromnegyed tízig. Ekkor lőtt ki hirtelen az euró. 11 óra után nem sokkal már kicsit alacsonyabban, 339,02 forintért jegyezték.

Kisujjnyira a 340 forintos euró

Pénteken tovább romlottak a magyar gazdasági kilátások, a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint ugyanis decemberben - fél év után először - csökkent a magyar export éves alapon, és a külkereskedelmi mérleg többlete is elolvadni látszik. A magyar gazdaságot a német ipar küszködése is sújtja.

Orbán szerint a miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak

Orbán Viktor miniszterelnök 2008-ban, a gazdasági világválság idején - még ellenzékben - így értékelte, hogy akkor 274 forintba került egy euró: „A forinttal nincsen nagyobb baj, a forinttal akkor lesz baj, hogy ha nem tudjuk a bizalmi válságot megoldani. A miniszterelnök-csere a megoldása a forintválságnak.”