Aktuális

Fideszes „reorganizáció”: 52 millió forintért árulják Csopak kikötőjét

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) elárverezi a csopaki közforgalmú kikötőjét. A kikiáltási ár 52 millió forint, az elektronikus licit pedig október 20-ig tart. Határidőre, szeptember 15-ig 50 reménybeli vásárló fizette be az 5,5 millió forintos árverési biztosítékot.

Törvényesített lopás

A csopaki önkormányzatnak egyébként elővásárlási joga van a parkkal és vitorláskikötővel meghirdetett, összesen 2800 négyzetméternyi hajóállomásra. A nyertest nem kötelezik arra, hogy közforgalmú kikötőként üzemeltesse az ingatlant.  „Amennyiben magántulajdonba kerül Csopak hajókikötője, akkor csak a remény marad, hogy az új tulajdonos nem keríti be teljesen a hajókikötő eddig közparkként funkcionáló, a vitorláskikötővel határos területét, és együttműködésre törekszik a helyi önkormányzattal” - fogalmazott Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Az állami többségi tulajdonban lévő Bahart április végén tett bejelentést egy úgynevezett reorganizációs tervről (Pestiriport.hu: ami nyugodtan nevezhető bujtatott lopásnak), amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy több kikötőt bezárnának, és értékes területeket privatizálnának. Májusban kiderült az is, hogy 22 kikötőből négyet, a balatonkeneseit, a csopakit, a balatonakalit és a balatonudvarit bezárják és árverésre bocsátják.

A Bahart feletti tulajdonosi jogokat az a Magyar Turisztikai Ügynökség gyakorolja, amelynek a részvényesi jogai Rogán Antal kabinetminiszter kezében vannak.