Sport

Duchatelet aláírta: itt vannak az Újpest FC 2011-es adósságait tartalmazó dokumentumok!

Tudott a Bronture Ltd. nevű offshore cég 1 millió 300 ezer eurós követeléséről Roderick Duchatelet, az Újpest FC Kft. tulajdonos-ügyvezetője, amikor 2011. október 19-én - egy euróért és az adásvételi szerződés mellékleteiben felsorolt tartozások átvállalásával - megvásárolta a lila-fehér labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságot. Legalábbis ezt bizonyítják a belga üzletember kézjegyével ellátott, a tartozásokat tételesen tartalmazó dokumentumok, amelyeket most nyilvánosság elé tár a Pesti Riport. Duchatelet korábbi közleményében „csaló hitelezőnek” nevezte a ciprusi székhelyű céget.

Padlón az újpesti labdarúgás

Az adósságok jelentős részét Duchatelet azért sem fizette ki, mert azok - korábban többször elhangzott állítása szerint - az Újpest FC Kft. 2011-es megvételekor nem szerepeltek az adásvételi szerződés mellékleteiben.

A Pesti Riport által most nyilvánosságra hozott dokumentumok mindegyikén szerepel Roderick Duchatelet aláírása…

Az üzleti életben - nem csak Magyarországon, hanem például Belgiumban is - akkor szokás tartozásokat tartalmazó listákat aláírni, ha meggyőződtek az adósságok megalapozottságáról. A mai világban két hét alatt gyakorlatilag MINDENNEK utána lehet járni, MINDENT le lehet „csekkolni”. Duchatelet - még az adásvételi szerződés aláírását megelőzően - utasíthatta volna jogászait, könyvszakértőit, hogy vizsgálják meg a nagyobb tartozási tételek jogszerűségét. Semmi eget rengető nem történt volna akkor, ha a belga pénzember kettő vagy három héttel később firkantotta volna alá a dokumentumokat - kihúzatva azokból a jogtalannak vélt követeléseket.

Ez - valamiért - elmaradt. „Megbíztam az eladóban” - magyarázta bizonyítványát a vevő, aki egyébként egy eurómilliárdos nagyvállalkozó fia. Ez a szöveg óvodában még elmegy, de egy 42 éves üzletember szájából - enyhén szólva - röhejesen hangzik.

Pénztártól való távozást követően reklamálni - nem elegáns. Nem csak Magyarországon, Belgiumban sem.

Az Újpest FC Kft. 94,97 százalékos üzletrészének megvásárlásáról szóló, 2011 októberében született kontraktus mellékleteiből kitűnik, hogy Roderick Duchatelet tudott a Bronture Ltd. (1 millió 300 ezer euró), a BTC International Ltd. (41 millió 742 ezer forint) követeléséről. Ahogy arról is információval rendelkezett (hiszen aláírta a munkavállalókkal szemben fennálló tartozásokat tételesen felsoroló listákat), hogy - az adóhatóság megállapítása szerint - az alkalmazottak többségét nem a valóságnak megfelelő munkabérrel jelenthette be az előző tulajdonos. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2012. december 20-án kelt, 194 millió 377 ezer forint adóhiányt feltáró határozatában mintegy 105 millió forintot tett ki az az adóhiány, ami az alkalmazottak valótlan munkabérekkel (munkaviszonyt fedező úgynevezett reklámszerződésekkel és vállalkozói szerződésekkel) történő foglalkoztatásának következményeként halmozódott fel. 

Roderick Duchatelet az adásvételkor - még - teljesen rendben lévőnel találta, hogy - például - Balajti Ádám és Egerszegi Tamás munkabére 48.500, Barczi Dávid, Kiss Zoltán, Lázár Bence, Litauszki Róbert, Pollák Zoltán, Szokol Zsolt, és Takács Zoltán munkabére 60.600 forint, Balajcza Szabolcs munkabére 64.350 forint volt.

Most már - két és fél év elteltével - „csalózik” és „bűnözőzik”, mindenkit hibáztat, csak saját magát nem...

Fizetési határidő: 2011.09.30.

 

Fizetési határidő: 2011.10.30.

Fizetési határidő: 2011.12.15.

Fizetési határidő: 2012.03.30.

Fizetési határidő: 2012.06.30., 07.30, 08.30.