Politika

Elfogadta Kósa Lajos „sörtörvényjavaslatát” a törvényalkotási bizottság - ha törvénybe iktatják, nem köthetők kizárólagos szerződések

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön elfogadta a fideszes Kósa Lajos javaslatát, miszerint sem a sör, sem az üdítő vagy az ásványvíz értékesítésére nem köthetnének kizárólagos szerződést a nagy gyártók a forgalmazókkal.

Vélhetően a román Csíki Sörnek akarnak kedvezőbb helyzetet teremteni

Az előterjesztő a testület előtt a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslathoz benyújtott módosítását azzal indokolta: célja a magyarországi ital-nagykereskedelem oligopol helyzetének megváltoztatása úgy, hogy a hazai gyártók is hozzáférjenek a piachoz.

A javaslatról a Fidesz alelnöke korábban azt írta: „Ma megkértem a parlamenti frakciónkat, hogy teljes mellszélességgel, egységben avatkozzunk bele a hazai sör- és üdítő italpiac szabályaiba. Az a célunk, hogy szűnjön meg a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere, mert ez a rendszer fenntartja a nagy, multi sör- és üdítő gyártók és forgalmazók piaci túlsúlyát, korlátozza a versenyt, hátrányos a hazai kézműves-, kisméretű gyártók és forgalmazók számára. Olyan rendszert szeretnénk bevezetni, amely olyan lehetőségeket nyit a magyar sörösök és üdítősök számára, mint amilyeneket élvezhetnek az osztrákok, a csehek, a szlovákok, a németek a saját hazájukban.” 

Kósa Lajos a vitában elmondta azt is, hogy szerinte ez a gyakorlat a fogyasztók számára is hátrányos, hiszen emiatt van, hogy például egy nagy fesztiválon csupán egyetlen gyártó termékét ihatják. Mindez versenykorlátozó.