Politika

Miközben Orbán Putyinnal haverkodik, a kormánylap „orosz fenyegetésről” ír, erre készítik a honvédséget is

A Magyar Honvédség több mint húsz nemzetközi NATO-hadgyakorlaton vesz, illetve vett részt a közelmúltban, ezek nagy része „egy esetleges orosz fenyegetésre való felkészülést célozza” - írta keddi lapszámában a kormánypárti Magyar Idők. A cikk címe: „Felkészülés az orosz fenyegetésre”…

 

Józan ész és fenyegetés...

A kedden megjelent írásban a Honvédelmi Minisztérium alapján arról írnak, hogy az egyik legnagyobb ilyen kiképzés a várpalotai központi gyakorló- és lőtéren rendezett Brave Warrior 2018 elnevezésű hadgyakorlat, amelyen magyar, amerikai, brit, szlovák, horvát katonák és harckocsik vesznek részt. Emellett külföldön is gyakorlatoznak magyar katonák az "orosz fenyegetés elleni felkészülés jegyében", például Lengyelországban, Németországban, Norvégiában.

Wise Foresight 2018 néven tartják meg a Román-Magyar Békefenntartó Zászlóalj éves gyakorlatát, és Jcet 2018 néven lesz nagyszabású amerikai-magyar hadgyakorlat a különleges rendeltetésű dandár (hétköznapi nevükön a kommandósok) katonáival, helikopterekkel és Gripen vadászgépekkel.

Különleges műveleti gyakorlaton lesznek jelen magyar katonák Lengyelországban (Cobra 2018), nemzetközi ABV (atom-biológiai-vegyi) védelmi gyakorlatuk lesz Szlovákiában, a Gripen repülőgépeket használó nemzetek levegő-levegő és levegő-föld eljárásait pedig Magyarországon gyakorolják.