Politika

NER, az államilag szervezett politikai bűnözés

Az államilag szervezett politikai bűnözés, illetve a demokrácia ellen elkövetett bűncselekmények fogalmát ismerteti a Mozgó Világ februári számában megjelent, „NER, az államilag szervezett politikai bűnözés című tanulmány.

A nagy elnyomó rendszereket széles, kollaboránsokból álló kör szolgálja

A cikk szerzője, Krémer Ferenc politológus-kriminológus a Klubrádió műsorában elmondta, hogy mindenki, aki a témával foglalkozik, arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehet kiszabadulni ebből a helyzetből. Alapvetésként említette, hogy - mint más bűncselekmények esetében - itt is kulcsfontosságú a jelenség természetét megismerni. A szakember úgy véli, így találhatunk fogást az említett bűncselekmények elkövetőin, valamint a rendszeren.

Az állami bűnözés ugyanis összetettebb a politikai bűnözésnél. Utóbbi rendszerszintű, szervezett formájáról van szó. Azonban a nagy elnyomó rendszereket széles, kollaboránsokból álló kör szolgálja. Krémer példaként a putyini rendszert emelte ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenség hazánkban ugyancsak tetten érhető olyan gyanús jelenségeken keresztül is, mint a 2014-es, vagy a 2018-as magyar választások esetében. Ezek újabban ismét fókuszba kerültek az Európai Unióban is. „Számos esetről tudunk, amikor szavazókat telepítettek be névleg egy adott körzetbe, akik korábban nem is laktak ott” - tette hozzá.

Mindezek célja természetesen közvagyonok magánkézbe csatornázása. Ehhez az kell, hogy az olyan gyakorlatokat ellehetetlenítsék, amelyek révén ellenőrizhető volna a hatalom, ilyen az átláthatatlan törvénykezés és jogalkotás, valamint a sajtószabadság korlátozása. A másik ismérve ezeknek, hogy az érintett hatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy a kialakított körülményeket fenntartsa, és az így hozott intézkedéseket ne lehessen megváltoztatni.

Magyarországon ebben a pillanatban a kulturális hatalmat igyekszik a kormány kisajátítani.

A morál, mint a szolidaritás kifordul, mert az erényből bűn lesz. Ezzel kapcsolatban Krémer kifejtette, hogy ez mindennek az alapja, valamilyen módon igazolni kell az állami bűnözés mögött meghúzódó „gonoszságot”. Ellenségképet pedig bármikor lehet előhúzni. Így lesznek a menekültekből illegális migránsok, egy amerikai üzletemberből, Soros Györgyből pedig közellenség.