Politika

A kormány 300 százalékos adóalap-kedvezményt adna a NER-alapítványoknak

A kormány 300 százalékos társasági nyereségadóalap-kedvezményt adna azoknak a cégeknek, amelyek támogatnák a vagyonkezelő alapítványi vagy egyházi fenntartású egyetemek alapítványát - írja a Népszava a parlament Törvényalkotási bizottsága elé terjesztett módosító javaslatáról, amiről mai ülésén tárgyal a testület.

Egy kicsit megemelték a kedvezményt

A kormány a 2022-es adócsomagjában eredetileg 50 százalékos adóalap-kedvezményre tett javaslatot az alapítványokat támogató cégek számára. Ezt emelnék az adományozott összeg 300 százalékára, de az adót maximum a nyereség összegéig lehetne csökkenteni. Vagyis a cégek számára negatív adó nem alakulna ki, de a befizetett összeg többszörösével csökkenthetnék adóalapjukat.

Szakács László MSZP-s képviselő és a Törvényalkotási bizottság tagja szerint példátlan és felháborító a kormány javaslata, szerinte egyenesebb út lett volna, ha a kormány a szükséges pénzt odaadta volna az egyetemeknek, így viszont mind a kormánypárti delegáltakkal feltöltött egyetemi alapítványok, mind az adományozó cégek nyerészkedhetnek.