Politika

Minél szegényebb valaki, annál valószínűbb, hogy a Fideszre szavaz

A magyar társadalom felső tizede döntően ellenzéki, lefelé haladva viszont folyamatosan csökken az ellenzék, és nő a kormány támogatottsága, miközben szegénységben élők, a legkiszolgáltatottabbak között kiemelkedő a Fidesz népszerűsége.

 

A Fideszre voksolók jelentős része nyomorban él

A tendencia igaz az egyes komponensekre is: az alacsony végzettségű, jövedelmű és vagyonú választók, fizikai munkások, falvakban élők, cigányok, és internet-hozzáféréssel nem rendelkezőek az átlagnál jelentősen nagyobb arányban kormánypártiak - olvasható a 21 Kutatóközpont pénteken közzétett tanulmányában, amely egy több mint tízezres, még a járvány előtti közvélemény-kutatási adatbázis alapján készült.

A tendencia nem új, a Fidesz 2010 óta egyre inkább a hátrányos helyzetű csoportok körében a legnépszerűbb, a baloldal pedig ezzel párhuzamosan elveszítette a munkás-szavazatok zömét. A 21 Kutatóközpont több évtizedet átfogó idősoros elemzése azt mutatta, hogy a gazdasági helyzetértékelés - a fogyasztói bizalmi index - erősen meghatározta a kormány támogatottságát: minél kedvezőbbek a gazdasági várakozások, annál többen voksolnak a mindenkori kormányra. De paradox módon nem a tehetősek, hanem éppen a legkevesebb jövedelemmel rendelkezők.

Hiába érzékel ugyanis a legszegényebbek 30 százaléka romlást, az ellenzék közülük sem tud több embert megszólítani, mint a kormány. Sőt, minél alacsonyabb egy csoport társadalmi pozíciója, annál kevésbé fordul a kormány ellen. A kutatók szerint e mögött külső kényszer, függőségi helyzet, a helyi vagy az országos hatalom által felállított normák/elvárások, vagy konkrét nyomásgyakorlás, „lekenyerezés” állhat. Erre utal az is, hogy a Fidesz azokon a településeken tudta leginkább növelni a támogatottságát, ahol sok a közmunkás.

A kutatók a járvány után egy kisebb minta alapján arra jutottak, hogy a jövedelemcsökkenést elszenvedő kétmillió emberből 1,2 millió legalábbis részben elégedetlen a kormánnyal. De sokan így is a Fideszre szavaznának közülük.

De amennyiben nem rendeződik a helyzetük (vagy nem oszlik az egzisztenciális félelmük), akkor aligha fognak sokáig az Orbán-kormány táborában maradni. Bár a válság jelenlegi és jövőbeli áldozatainak a türelme egyelőre kitart.