Politika

Megint megússzák a kamupártok: milliárdokkal tartoznak, a NAV pedig csak 8 ezer forintot hajtott be

Jelöltenként egymillió forint közpénzt vettek fel, 2,6 milliárddal tartoznak, az összeg 0,0003 százalékának, azaz 8169 forintnak nyúlt utána az állam. Nevetséges.

 

A kamupártok színrelépéséből a Fidesz profitál

Összesen 2,6 milliárddal tartoznak a kamupártok, ebből eddig 8169 forintot sikerült behajtani tőlük - írja a 444.hu. A tavaly áprilisi választás alkalmából osztott állami támogatásokért rengeteg kamupárt állt sorba. Közülük - mint Szél Bernadett kérdésére elárulta a NAV - 17 szervezet tartozását tartja számon az adóhivatal.

„A NAV által indított végrehajtási eljárások egy esetben, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt estében vezettek eredményre 8169 forint összeget érintően” - írta a NAV Szélnek válaszul. A közel egy év alatt behajtott összeg a teljes tartozás 0,0003 százaléka.

A kamupártok elterjedését lehető tévő választási rendszert a Fidesz hozta létre a 2010-es győzelem után, és politikai értelemben ők is profitáltak belőle. A szisztéma lényege, hogy az állam jelöltenként egymillió forintot ad kampányra minden olyan politikai formációnak, amelyik össze tudja gyűjteni az induláshoz szükséges mennyiségű aláírást, miközben a papírokat nem ellenőrzik alaposan, emiatt nagyon könnyű csalni.

A kamupártok - sokszor az ellenzéki szereplők neveit utánozva - rengeteg szavazatot vittek el tavaly is és 2014-ben is, olyan körzetekben, ahol néha csak 50-100 szavazaton múlt a fideszes jelölt győzelme.

A 2014-es választás után az ÁSZ még feljelentett egy sor kamupártot, amiért azok nem tudtak elszámolni a kampánytámogatással, de az ügyészség szép csendben megszüntette az eljárások egy részét. A 2018-as választás után annyit változott a helyzet, hogy az ÁSZ már nem is ellenőrzi a kamupártokat.

Burleszkország.