Politika

Kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból

Úgy tűnik, hiába egyeztetett személyesen Orbán Viktor Sybrand van Haersma Bumával, a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) elnökével Szófiában május közepén, az Európai Néppárt csúcstalálkozóján. A CDA a hétvégén elfogadott egy indítványt, ami szerint a Fideszt ki kell zárni a néppártból. A Politico szerint a CDA azt kérte a néppártból, hogy húzzák meg azt a vörös vonalat, amit ha valaki átlép, akkor felfüggesztik a tagságát.

Nem a CDA az egyetlen, amely a Fidesz kizárását szeretné

A CDA határozatára a Fidesz közleményben reagált, eszerint a CDA hazugságokat állít Magyarországról, a Fideszről és az alkotmánymódosításról. Mint írják: „a Fidesz visszautasítja a CDA hazugságait és felszólítjuk a holland párt vezetését, hogy kérjen bocsánatot. Amíg ez nem történik meg, felfüggesztünk minden kapcsolatot a CDA-val és megvonjuk támogatásunkat a párt jelöltjeitől.”

Mint ismert, nem a CDA az egyetlen, amely a Fidesz kizárását szeretné az európai pártcsaládból. Legutóbb múlt csütörtökön volt erről szó, akkor az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának alelnöke, Josef Weidenholzer szólította fel erre az Európai Néppártot.

Két nappal korábban a német Tagesspiegel azt írta, hogy  a német konzervatívok két feltételt szabtak Orbán Viktornak: írják alá a CEU-val az államközi szerződést, várják meg a Stop Soros törvénycsomaggal a Velencei Bizottság állásfoglalását. A magyar külügyminiszter szerint azonban nem kaptak ilyen ultimátumot.