Politika

Tízezrek szurkolhatnak együtt, de a képviselő-testületeket továbbra sem lehet összehívni

Zugló szocialista polgármestere arra kéri a kormányt, hogy ne akadályozza tovább az önkormányzatok működését, és engedje a képviselő-testületek összehívását. Horváth Csaba szerint ha 68 ezer fős közönség előtt lehet focimeccseket tartani, akkor a 3 vagy akár a 20 fős képviselő-testületek is összeülhetnek. A kormány szerint azért nem oldják fel a korlátozást, mert még tart a járvány. 

Még tart a járvány...

Már nincs jegy a magyar labdarúgó-válogatott júniusi mérkőzésére, így legkevesebb 68 ezer szurkoló kísérheti figyelemmel a Puskás arénában az Európa-bajnokság küzdelmeit.

Az önkormányzatok kis létszámú képviselő-testületei azonban továbbra sem ülésezhetnek - emlékeztetett Budapest XIV. kerületének polgármestere. Horváth Csaba szerint ez kettős mérce, a kormány valójában visszaél a hatalmával.

„Ha már minden létező tevékenységet korlátozásoktól mentesen lehet végezni, akkor megkérjük őket nagyon szépen, hogy az egyéb jogi korlátozásokat is oldják fel, jelen esetben az önkormányzatok képviselő-testületének és bizottságainak működőképességét állítsa helyre” - mondta Horváth.

A veszélyhelyzetben többletjogokat kaptak a polgármesterek. Azonban arra is volt példa, hogy intézkedéseik nem kapcsolódtak a járványhelyzethez. Volt, ahol a városvezető új költségvetést fogadott el, másutt egyedül döntött akkor, amikor pár nappal később már a testület is dönthetett volna, vagy volt, ahol tavaly év vége felé vastagabban fogott a ceruzája, amikor maga vagy a helyettesei számára kellett megállapítani a jutalmakat.

Az MSZP társelnöke szerint fideszes polgármestereket érhet kritika az önkényeskedés miatt.

„2019 után nagyon sok helyen közgyűlési többsége van a demokratikus ellenzéknek, bár maradt a Fideszes polgármester, direkt visszaélve a hatalmával nem hívja össze a közgyűlési többséget, hanem egy személyi döntéshozatalt folytat, tehát végül is nemcsak nonszensz, hanem visszaélés a hatalommal" - vélekedett Kunhalmi Ágnes.

Szigetvár polgármestere úgy véli, hogy a basáskodásnak negatív következményei is lehetnek.

„Nagyon sok mindenre feljogosít, de alapvetően nagyon megnehezítheti az embernek a helyzetét abban az esetben, ha visszaáll a normális rend, azaz lesznek testületi ülések, lesznek bizottsági ülések, és akkor mindaz, amit most hozott, az számon kérhető" - mondta el Vass Péter.

„A járvány nem ért véget” - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Így szerintük továbbra is „indokolt a gyors cselekvőképesség, reagálóképesség biztosítása”. A polgármesterek pedig minden szükség jogkörrel fel vannak hatalmazva.