Politika

Izzadtságszagú magyarázkodás: Kásler miniszter továbbra is az orvosokra hárítaná a felelősséget azért, hogy kiüríttette a kórházakat

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újfent az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a miniszter utasítására a kórházból.

 

Ismét az orvosokra tolta a felelősséget

Annyiban előrelépés ez a Miniszteri percek első epizódjához képest, hogy abban Kásler még azt is letagadta, hogy ő adott volna utasítást erre. Most már arról beszélt, hogy a miniszteri utasításokat a hippokratészi eskü szellemében adta ki, vagyis az alapján, hogy „a beteg érdeke a legfőbb törvény”. Ez alapján állítja, hogy végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza - bár miniszterként ő volt az, aki kirúgta az ágyak kiürítésére adott utasításának végrehajtását megtagadó kórházigazgatókat.

Kásler az álinterjúban az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos értesüléseinkre is reagált. Kásler olvasatában annyi történt, hogy - legalábbis állítása szerint - ő maga kérte a belügyminisztert, Pintér Sándort, akivel „nagyon régi és mindkettőnk számára rendkívül gyümölcsöző” a kapcsolata, hogy „szervezési tapasztalatait” bocsássa az Emmi rendelkezésére.