Politika

„A korrupt magyar kormány rejtegeti a korrupciójukról szóló GRECO-jelentést”

Az Orbán-kormány valamiért nem engedi nyilvánosságra hozni az Európa Tanács szakszervének vizsgálati anyagait, pedig a 49 országot tömörítő testület parlamenti közgyűlése már fel is szólította erre.

Takargatják a szennyet

„Az Európa Tanácson belül működő, Korrupcióellenes országok csoportja (GRECO) rendszeresen készít jelentéseket az ET tagállamaiban a korrupció elleni küzdelem helyzetéről. Ezek a jelentések a 49 tagállamban eddig nyilvánosak voltak, egyetlen példát, Lukasenko Belorusziáját leszámítva. A legutolsó jelentés esetén új ország ült oda Minszk mellé a szégyenpadra, nem adva meg a hozzájárulását az országról szóló jelentés nyilvánosságra hozatalához: Magyarország” - tudatta Jávor Benedek.

A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint ez a szégyen ráadásul nem maradt észrevétlen. „A közelmúltban az ET Parlamenti Közgyűlésének lett tagja, Boriss Cilevičs kérdéssel fordult az ET-hez, vajon Magyarország miért nem teszi lehetővé a róla szóló antikorrupciós jelentés nyilvánosságra hozatalát és mit kíván a Tanács tenni, hogy rávegye Magyarországot erre? Az ET Miniszteri Bizottsága válaszában határozottan javasolja Magyarországnak a jelentés publikálását.”

„Mindez azt is jelenti, hogy az ülésen 49 ET tagország külügyi képviselőinek jelenlétében arról szavaztak, hogy a korrupt magyar kormány miért rejtegeti a korrupciójukról szóló GRECO jelentést. Ritka szégyenteljes helyzet lehetett. Elfogadhatatlannak tartom a magyar kormány diktatúrákhoz méltó sumákolását, és követelem a GRECO jelentésének azonnali nyilvánosságra hozatalát.” - írta Jávor, egyúttal közzétette a válaszlevelet.

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének honlapján valóban megtalálható az írásbeli kérdés, valamint az arra adott válasz, amely a GRECO-jelentés Magyarországra vonatkozó megállapításainak nyilvánosságáról szól. A jelentés megállapításai már csak azért is fontosak lennének, mert a kormánypropagandában rendszerint hazugozott Sargentini-jelentés legfajsúlyosabb, a magyarországi korrupcióra vonatkozó adatai éppen a GRECO-ra hivatkoznak.