Politika

Weber: „a Néppárt függesztette fel a Fidesz tagságát”

Bár Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt szerdai ülését követően azt mondta: a Fidesz tagságával kapcsolatban nem egyoldalú döntésről, hanem közös megegyezésről beszélt - az EPP csúcsjelöltje, Mafred Weber ezt nem így látta.

„Az Európai Néppárt világos és nagyon határozott döntést hozott”

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: őket „nem lehet kizárni és felfüggeszteni sem”, sőt az ő kérésükre és kezdeményezésükre született meg a kompromisszumos döntés.

Tény, hogy a javaslat szövegében valóban a választmányi ülés alatt változtatták meg az erről szóló mondatot, de az EPP csütörtöki csúcstalálkozóján azért az is kiderült: a Néppárt vezetői egyáltalán nem bánják, hogy nem kellett most Orbán Viktorral egy asztalhoz ülniük. Sőt, Orbán Viktor szavaival ellentétben kivétel nélkül határozott felfüggesztésről beszéltek, beleértve Manfred Webert, az EPP csúcsjelöltjét is.

„Az Európai Néppárt világos és nagyon határozott döntést hozott tegnap arról, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát. Így a párt tagjai nem szavazhatnak, és nincs semmilyen befolyásuk a Néppárt döntéseire” - mondta a helyszínen lévő magyar tudósítóknak a politikus. Weber hozzátette azt is, a szankció mindaddig hatályban marad, amíg vissza nem nyerik bizalmukat a Fidesszel szemben.

„Személyesen nagyon örülök, hogy a párt ilyen egységes volt a kérdésben” - tette hozzá Weber, aki szerint a javaslat ugyan kompromisszumon alapult, a döntés viszont megkérdőjelezhetetlen.

A titkos szavazáson a 260 küldöttből 193 vett részt, és közülük Joseph Daul bejelentése szerint csak hárman szavaztak nemmel. Mivel a Fidesznek 11, a KDNP-nek pedig 2 küldöttje ült bent a teremben, ez - ha feltételezzük, hogy egyféleképpen voksoltak - azt jelenti, hogy valóban ők is megszavazták saját felfüggesztésüket.