Aktuális

Világméretű járvány fenyegeti az emberiséget

Bármikor kitörhet egy halálos világjárvány, amely akár 100 millió áldozatot is követelhet.

„A határok nyitottak, nem vagyunk védettek”

A világ sérülékeny - szögezte le előadásában a WHO igazgatója a Dubajban rendezett csúcstalálkozón. Teodros Adhanom hozzátette, hogy a tízmilliók életét követelő járvány nem valami jövőbeli rémálom forgatókönyve, bármikor megtörténhet, mint ahogy a múltban is megtörtént, például a mindössze száz évvel ezelőtti spanyolnáthajárvány idején.

Az igazgató szerint az emberiség képes lenne megmenteni magát egy újabb nagy járványtól, nem a tudás hiánya, hanem az apátia akadályozza meg ebben. Hiába érhetők el egészségügyi szolgáltatások a világ összes országában, három és fél milliárd ember még mindig nem részesül megfelelő ellátásban, és közel 100 millióan mélyszegénységben élnek, nem tudják megfizetni az egészségügyi ellátást.

Kulcsár Andrea, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, védőoltás-szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában korábban szintén felhívta a figyelmet, hogy a járványok, kórokozók sakkban tartásához folyamatos készenlétre és az átoltottság magasan tartására van szükség.

„A határok nyitottak, nem szabad azt hinni, hogy mindennel szemben védettek vagyunk. Egyedül a feketehimlő az, amit kitöröltünk a világból. Jó példák erre a gennyes agyhártyagyulladás kórokozói, mert földrajzilag eltérők, bárhonnan be lehet hurcolni egy másik változatot” - mondta a főorvos.